Sammanfattning
Högskola / Universitet
Göteborg
300
Heltid
Svenska
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Göteborg
Höst
19 april

Göteborg
Vår
15 oktober
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Tandläkarprogrammet

Tandläkarprogrammet

En tandläkare arbetar mycket nära sina patienter. Yrkesutövningen sker dessutom i nära samarbete med tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker. För att förebygga, lindra och bota sjukdomar i munhålan krävs därför inte bara omfattande naturvetenskapliga kunskaper utan också förmåga att möta andra människor.

Det krävs en gedigen utbildning för att bli kunnig i yrket. Fem års heltidsstudier leder fram till tandläkarexamen.

Hur kroppen fungerar

Utbildningen inleds med en medicinsk grundutbildning som ger teoretisk kunskap om hur kroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Under de första åren läser studenterna biomedicinska ämnen som anatomi, cellbiologi, fysiologi, biokemi och farmakologi.

Med start den tredje terminen är undervisningen inriktad på hälsa och sjukdom i munhåla och käksystem. Studenterna lär sig vad som orsakar munsjukdomar, hur tillstånden kan utvecklas och vilken betydelse tand- och munsjukdomarna har i samhället.

De praktiska uppgifterna dominerar under utbildningens senare del. Genom kurser i psykologi och patientom- händertagande lär sig studenterna förmedla trygghet och tillit. Vid Odontologens vuxenklinik och barnklinik får studenterna under handledning diagnostisera och behandla patienter. Under utbildningen genomför studenterna också ett examensarbete.

Teori och praktik

Ungefär sex timmar varje vardag har studenterna schemalagd undervisning. Undervisningen omfattar föreläsningar, demonstrationer, seminarier och praktiska övningar. Studenterna får tillämpa sina teoretiska kunskaper i den kliniska undervisningen under handledning av erfarna lärare.

De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. I vissa fall får studenterna praktiskt visa att de lärt sig ett visst moment.

Forskning

Många som läser tandläkarprogrammet vill forska. Sahlgrenska akademin anses ha ett av världens ledande odontologiska forskningscentra och utbildningen ger en bred bas för både klinisk och experimentell forskning. Att forska under pågående studier är svårt att hinna med, men det är ganska vanligt att studenterna arbetar med olika forskningsprojekt vid universitetet under sommaren. En del väljer att forska direkt efter att de blivit examinerade tandläkare, andra gör det efter eller under sin specialistutbildning.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Examen & Intyg

Tandläkarexamen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Välkommen till Sahlgrenska akademin!

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest populära...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Tandläkarprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Tandläkarprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Tandläkarprogrammet från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön