Sammanfattning
Folkhögskola
Nässjö
1 år
Heltid
CSN-berättigad

Animationslinje

Under kursen får du grundläggande kunskaper i animation - rörelsens konst. Detta sker genom studier av rörelsen och dess betydelse för att levandegöra teckningar och döda ting. Stor vikt läggs även på berättelsen där teori varvas med praktik för att du ska lära dig att uttrycka dig och berätta med animation.

Rörelsen i fokus termin ett

Under den första terminen arbetar du främst med rörelsen. Med avstamp i animationens principer får du lära dig grunderna i klassisk animation såväl hantverksmässigt som tekniskt. Du får en introduktionen i de dataprogram som krävs samt en allmän orientering i olika animationstekniker.

Berättelsen i fokus termin två

Under termin två förskjuts fokus mot berättelsen. Du får lära dig grunden i filmiskt berättande och dramaturgi bland annat genom olika övningar i storyboarding och filmklippning. Under hela kursen kommer övningar och skapande arbete bedrivas parallellt med fortlöpande reflektion i spänningsfältet mellan animation, konst och film. Övningarna i klassisk animation utförs i huvudsak analogt med papper och penna. Arbetsstationer för direktanimation samt datorer med mjukvara för filmredigering, digital bearbetning, färgläggning, ljudläggning med mera finns på skolan. Under kursen får du möjlighet att prova på olika animationstekniker och uttryckssätt. Övningar ges i både analoga och digitala
verktyg.

Möjlighet till animation årskurs 2

Det finns också möjlighet att ansöka om ett andra år på animationslinjen, där man under handledning av lärare får möjlighet att arbeta med ett längre projekt.

Förkunskaper

Ansökningsinstruktioner:

Ansökan görs på utbildningens hemsida. Till kursen behövs inga formella grundkunskaper. Med ansökan skall bifogas personbevis, kopior på tidigare genomförda studier samt ev. arbetsintyg.

Arbetsprover 

1. Ett personligt brev, max ett A4, där du berättar om dig själv och varför du söker till animationslinjen.

2. Ett storyboard/ en bildberättelse på temat  ”Lika barn leka bäst”. Berätta en historia, eller en del av en historia med hjälp av bilder utan att använda text. Använd max 20 bildrutor. 

3. Figurteckningar ur fantasin. Använd blyertspenna och: a. teckna en figur (samma) i olika poser som beskriver rörelser (minst 5 st).

b. teckna två figurer som interagerar och uttrycker känslor (minst 1 st).

De kan vara människor, djur eller fantasifigurer. De får inte vara ”fan-art”.

4. Teckningar från verkligheten. Använd valfri analog teknik och: a. teckna av människor (minst 5 st).

b. teckna av dina skor (minst 1 st).

5. Valfria bilder (minst 6 st). Skicka ett urval bilder som du själv är nöjd med. Bilderna kan vara gjord i olika tekniker.
Vi ser helst inte att du skickar ”fan-art”, om du ändå väljer det är det viktigt att du ange vad du hämtat din inspiration.

6. Frivilligt: om du har animation eller filmklipp du vill visa – ladda upp på Vimeo eller liknande och bifoga en länk.

Arbetsproverna skickas digitalt tillsammans med din ansökan. Spara filerna som JPG eller PDF. Namnge proverna ditt namn och övningens nummer.

EXEMPEL:

Johan01 - personligt brev Johan0201 - storyboard panel 1 Johan0202 -storyboard panel 2 osv.

Kontakta skolan för mer information. 

Examen & Intyg

Efter avslutad kurs erhåller du ett studieintyg.

Kostnader

Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial. Sörängen är en skola med låga avgifter för den studerande. 

Internatkostnad (du bor på skolan): 1025/vecka. 

Månader med lovdagar innebär reducerad kostnad eftersom du då inte betalar för mat. Logikostnaden är fast. Månadskostnaden kommer därför att variera. I priset ingår frukost, lunch, kvällsmat och för- & eftermiddagsfika 5 dagar/vecka, boende i enkelrum med handfat (med något undantag) samt basmöblering. Dusch och toalett i korridor. Du håller själv med sänglinne, sängkläder och handdukar. Sörängen har 58 rum med denna standard.

Vill du ha dusch och toalett på rummet kostar det 1200/vecka. Sörängen har 16 rum med denna standard.

Att samlas kring måltider är en viktig del i den sociala samvaron på Sörängens skola. De har ett mycket bra kök som serverar god mat enligt alla önskemål (vegetarian, vegan, diabetiker, allergiker, osv.)

Seviceavgift: 900 kr/läsår (försäkring, vissa måltider, Gläntan)

Materialkostnad: 2 500 kr/läsår (material och vissa läromedel)

Sörängens folkhögskola

Estetiska och allmänna linjer

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...


Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Animationslinje
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sörängens folkhögskola

Rågången 4
571 38 Nässjö

Recensioner

Det finns inga recensioner för Animationslinje

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Animationslinje från Sörängens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön