Insamling och grundläggande analys av folkhälsodata

Stockholms universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Stockholm
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Stockholm

Insamling och grundläggande analys av folkhälsodata

Kursens övergripande fokus ligger på bearbetning och analys av individdata från material baserade på enkätmetodik och intervjumetodik. Du ges också en praktisk introduktion till sambandsanalys och tematisk analys. Kursen fokuserar genomgående på ett antal fall som knyter an till centrala frågeställningar inom folkhälsovetenskap och som studeras med hjälp av olika analytiska ansatser.Den första delen av kursen tar sin utgångspunkt i enkätmetodik. Kursen går igenom olika begrepp kopplade till enkätmetodik som urvalsmetod, stickprov, bortfall och representativitet. Kursen arbetar även med olika typer av bivariata analysmetoder med viss tonvikt på hypotesprövning och gruppskillnader, t.ex. chi2-test, t-test, envägs-ANOVA och korrelationsanalys. Här ges du färdigheter i att bearbeta och analysera data från enkätundersökningar med hjälp av statistisk programvara, samt tolka och värdera resultaten.I den andra delen av kursen vidareutvecklar du din förståelse för de tidigare undersökta fallen genom att anlägga en kvalitativ ansats. Du ges kunskap om grundläggande begrepp kopplade till kvalitativmetod i allmänhet och intervjumetodik i synnerhet. Kursen ger vidare färdigheter i att planera och genomföra en kvalitativ intervju samt koda, bearbeta och tolka intervjumaterialet med hjälp av tematisk analys.Genom kursen ges du dessutom erfarenhet av att kritiskt granska, värdera och diskutera forskningsartiklar inom folkhälsoområdet, med fokus på frågor om reliabilitet, validitet och trovärdighet. Därtill diskuteras fördelar och nackdelar med olika typer av analytiska ansatser samt i vilken utsträckning de kan komplettera varandra.

Förkunskaper

Engelska 6. 30 hp inom huvudområdet folkhälsovetenskap, eller 30 hp inom huvudområdet sociologi, psykologi, statsvetenskap, pedagogik, kriminologi, socialt arbete eller motsvarande.

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Insamling och grundläggande analys av folkhälsodata

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön