Masterprogram i marinbiologi

Stockholms universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Stockholm
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Stockholm

Masterprogram i marinbiologi

Haven utgör mer än 70% av jordens yta. Här finns en rikedom av miljöer, från arktiska isvidder, östersjöns skärgårdar och tidvattensslätter utmed Europas kust, till korallrev, hålor som är långt djupare än Mount Everest är högt. Här finns också ofantliga havsvidder där merparten av havens produktion sker men som ändå ibland kallas marina öknar. I denna mångfacetterade miljö finns ett rikt och varierande växt- och djurliv som på olika sätt anpassat sig till de skiftande miljöerna - diversiteten är enorm. Haven bjuder inte bara på rika och fascinerande miljöer, de ger oss också rikedom. Exploateringen är mångfacetterad: där fångas och odlas hälsosam mat, kustnära områden används för rekreation, på haven transporteras mängder av varor, de är viktiga som recipienter för avlopp. Ofta utnyttjas resursen så intensivt att effekterna skrämmer: övergödning, överfiske, förgiftning och habitatförstöring.Kunskap om de processer som äger rum i haven, och hur vi på olika sätt påverkar dessa, är en förutsättning för en bred förståelse av jordens miljö. Masterprogrammet i marinbiologi innebär att man läser minst två av ett antal valbara marinbiologiska kurser samt genomför ett examensarbete om 30-60 högskolepoäng. Detta arbete kan utföras vid universitetet i Stockholm, vid universitetets fältstationer i Östersjön (Askö) eller på Västkusten (Tjärnö), i samarbete med någon myndighet eller knutet till ett projekt i tropikerna. Utbildningen är lämplig som grund för forskarutbildning eller framtida arbete med vattenmiljöfrågor vid tex miljömyndigheter, länsstyrelser, kommuner, industrier etc.

Förkunskaper

För tillträde till programmet krävs kandidatexamen i biologi inklusive Ekologi & artkunskap 15 hp (BL2015) eller motsvarande. Engelska B eller motsvarande.

Examen & Intyg

Masterexamen

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i marinbiologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön