Introduktion till freds- och konfliktstudier

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Introduktion till freds- och konfliktstudier

Kursen är indelad i fyra teman, som vart och ett behandlas under ca två veckor.  

Det första temat handlar om grundläggande begrepp som krig, konflikt, fred och säkerhet. Vi diskuterar olika definitioner av och sätt att se på de här begreppen. Vi tittar också närmare på olika sätt att sortera orsaker till krig och konflikt. 

Det andra temat handlar om att avsluta väpnade konflikter. Vi går igenom teorier och begrepp som handlar om förutsättningar för konfliktlösning, om aktörer som deltar i (eller motarbetar) konfliktlösning och om olika sätt att hantera själva motsättningen.  

Det tredje temat handlar om det fortsatta arbetet med att bygga fred efter väpnade konflikter, ofta i form av internationella insatser. Vi bekantar oss med olika teorier om vad som krävs för framgångsrikt fredsbyggande, men problematiserar också vad framgångsrikt fredsbyggande innebär. 

Det fjärde temat handlar om hanteringen av övergrepp och motsättningar efter väpnade konflikter. Vi diskuterar olika verktyg för försoning och rättvisa. Vi lyfter också vilken betydelse maktrelationer har i försoningsprocesser.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Introduktion till freds- och konfliktstudier

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön