Litteraturteoretisk fördjupning och projektarbete på avancerad nivå

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Umeå

Litteraturteoretisk fördjupning och projektarbete på avancerad nivå

Under kursens två första moduler planeras och genomförs ett individuellt projektarbete: en vetenskaplig artikel eller en forskningsplan till en doktorandansökan. Kursens andra halva inleds med en litteraturhistorisk modul där ett enskilt lyriskt verk studeras på djupet från olika vetenskapliga infallsvinklar. Modulen syftar till att fördjupa kunskapen om lyriken som konstform ur ett historiskt och teoretiskt perspektiv. Avslutningsvis ges en teoretisk och metodologisk fördjupningskurs som inriktas mot ett forskningsfält med anknytning till studentens kommande masteruppsats. Kursen utgör termin 3 på Masterprogrammet i litteraturvetenskap HALVM och kan även ges som fristående kurs. Följande moduler ingår: Modul 1: Individuellt projekt I, 7,5 hpIndividual Project IModulen inleds med introduktion och förberedelse inför valt projekt. Det valda projektet kan bestå av en vetenskaplig artikel tänkt för publicering i tidskrift med peer-review, eller en projektansökan till doktorandanställning. Under handledning förväntas varje student inledningsvis upprätta en arbetsplan för hur projektet ska organiseras, genomföras och utvärderas. En synopsis eller projektplan för arbetet ska skrivas, presenteras och ventileras vid ett seminarium i slutet av momentet. Därtill tillkommer ett seminarium som ska behandla värdering och urval av projektskrivningar, samt ett individuellt inlämningsarbete som behandlar kritik av vetenskapliga artiklar. Modulen läses tillsammans med HAKMM, Masterprogrammet i kultur- och medievetenskap. Modul 2: Individuellt projekt II, 7,5 hpIndividual Project IIUnder modulen genomför, färdigställer och utvärderar studenten sitt individuella projekt. Projektets resultat (t ex forskningsplan, vetenskaplig artikel) presenteras och ventileras vid ett avslutande seminarium. Modulen läses tillsammans med HAKMM, Masterprogrammet i kultur- och medievetenskap.Modul 3: Fördjupat lyrikstudium, 7,5 hpPerspectives on the Lyric Modulen behandlar ett enskilt litterärt verk, en diktsamling (eller ett större urval dikter ur ett författarskap), från ett flertal teoretiska och historiska perspektiv. Undervisningen har en tydlig forskningsanknytning och syftar till att fördjupa kunskapen om lyriken som konstform genom att pröva hur olika vetenskapliga infallsvinklar påverkar den litteraturvetenskapliga analysen och dess resultat. Modul 4: Teoretisk fördjupningskurs, 7.5 hpAdvanced Theoretical studiesI samråd med lärare fördjupar sig studenten, individuellt och i grupp, inom ett teoretiskt forskningsfält med anknytning till genomfört individuellt projekt och fortsatta forskningsförberedande studier och uppsatsskrivande på masternivå.

Förkunskaper

Kandidatexamen i litteraturvetenskap eller motsvarande samt 30 hp kurser på avancerad nivå i litteraturvetenskap eller motsvarande. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Litteraturteoretisk fördjupning och projektarbete på avancerad nivå

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön