Bildarkivet: Visuellt material som historiskt studieobjekt

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Bildarkivet: Visuellt material som historiskt studieobjekt

Även om tillgången till skriftliga källor har spelat en helt avgörande roll inom vetenskapliga historiska studier, har bilder haft en viktig roll att spela. Under de senaste årtiondena har historikers intresse för kartor, diagram, skisser, målningar, fotografier och andra bilder blivit mer systematiskt och metodologiskt underbyggt. Historiska bilder används nu inte bara för att komplettera de skriftliga källorna, utan kan också tjäna som utgångspunkt för historiska studier i egen rätt.

Kursen introducerar dig till möjligheterna och begränsningarna med att utgå från bilder i historiska undersökningar, samt uppmuntrar dig att själva göra det inom ramarna för egna studier.

Kursen är tematiskt organiserad utifrån ett antal grafiska genrer där institutionens forskare och lärare besitter särskild kompetens, som geografiska kartor, medicinska foton, vetenskapliga illustrationer, diagram och marknadsföring.

Under kursens gång kommer du att orienteras inom senare års teoretiska och metodologiska utveckling, men du kommer också få mer handfast hjälp att förstå och särskilja mellan olika historiska tekniker för att framställa, distribuera och hantera visuellt material, liksom att söka, studera och beskriva bilder de kommer i kontakt med. Avslutningsvis förväntas du applicera dessa förmågor inom ramarna för en egen undersökning. Vissa kursmoment kommer att hållas i universitetsbibliotekets specialsamling för kartor och bilder.

Kursen rekommenderas till studenter på avancerad nivå inom alla historiska fält och inriktningar. Den lämpar sig även för studenter från andra discipliner som önskar utveckla och fördjupa sin förmåga att historisera bildmaterial, samt att förstå det förflutna med hjälp av historiska bilder.

Förkunskaper

Kandidatexamen eller motsvarande

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Bildarkivet: Visuellt material som historiskt studieobjekt

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön