Jämförande folkmordstudier

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Jämförande folkmordstudier

Förintelsen, folkmorden i Armenien och Rwanda, terrorn i Sovjetunionen och den "etniska rensningen" i före detta Jugoslavien har fått representera det lidande som genom historien har drabbat miljontals oskyldiga civila. Det faktum att de värsta utbrotten av folkmord och andra former av massdödande har inträffat utanför en kontext av militär konflikt mellan offer och förövare innebär att gängse konfliktteoretiska resonemang inte kan förklara denna typ av extremt beteende. För att uppnå ökad förståelse om folkmordens och det extrema våldet karaktär måste förklaringsmodeller därför tillämpas, som sätter specifika händelser i relation till deras historiska, kulturella, sociala, politiska, ideologiska och andra kontexter.

Du kommer efter genomgången kurs att ha fördjupad kunskap om några av de viktigaste fallen av folkmord och massmord som ägt rum genom historien, med särskild fokus på 1800-talets kolonisationsprocesser, framväxten av nationalistiska, fascistiska och kommunistiska ideologier under det tidiga 1900-talet, samt de två världskrigen.

Andra teman som berörs är avkolonialiseringens effekter på våldets karaktär i samband med postkoloniala stats- och nationsbildningsprocesser, samt hur demokratiseringsprocesserna som följde på kommunismens fall under vissa omständigheter kunde resultera i konflikter med inslag av massvåld och fördrivning. Du kommer under kursen även att diskutera centrala begrepp och teoretiska resonemang, samt uppnå viktiga färdigheter i komparativ metod. På så vis kommer du att förvärva viktiga kunskaper i frågor av central betydelse för att förstå våldets karaktär och effekter.

Förkunskaper

120 hp varav 90 hp i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Jämförande folkmordstudier

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön