Samtida stadskulturer: Milano, Tokyo, Los Angeles

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2025 - Distans
Sista ansökan: 2024-10-15

Samtida stadskulturer: Milano, Tokyo, Los Angeles

Kursen ger en fördjupad förståelse för de globala storstädernas kultur, ekonomi, historia samt arkitektur och stadsplanering. Den lär samband mellan städerna i ett globalt perspektiv och hur lokala skillnader och kulturyttringar kan ge globala genomslag. Som exempel på detta studerar vi de tre världsstäderna Los Angeles, Tokyo och Milano. Med dessa som utgångspunkt ger kursen dig verktyg för såväl teoretisk som metodologisk stadsanalys. I kursen använder vi såväl kulturella som subkulturella källor som film, musik, arkitektur, konst och litteratur, men även ekonomiska, politiska och geografiska analysverktyg.

I kursen tittar vi på sambanden mellan historia och ekonomi, men också hur såväl lokala kulturer som geografiska förutsättningar påverkat städerna. Städernas globala roll och genomslag diskuteras mot de enskilda exemplens förutsättningar. Arkitektur, stadsplanering, konst och subkulturer förstås både som resultat av lokala förutsättningar och som konsekvenser av globala processer inom ekonomi och kommunikationsteknik.

Kursens deltagare arbetar även med gemensamma nätbaserade uppgifter. Det ingår även en exkursion som ytterligare fördjupar frågorna om de globala storstädernas roll och utformning såväl i ett lokalt som globalt perspektiv.

Upplägg för distanskurs: Vi använder Uppsala universitets lärplattform Studium. Vårt chattverktyg heter Zoom. Undervisning sker genom chatt eller föreläsningar via videolänk. Lärarstöd via e-post, diskussionsforum, chattar etc. I kursen ingår IT-baserad undervisning via nätet samt en icke obligatorisk exkursion till vilken ett grupparbete ska ha utförts via distans.

Förkunskaper

Kandidatexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Samtida stadskulturer: Milano, Tokyo, Los Angeles

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön