Sammanfattning
Yrkeshögskola
Motala
600 yh-poäng
Heltid

Urmakare

Som urmakare producerar och renoverar du klockor av alla tänkbara slag, från stora väggur till det minsta armbandsur.

Behovet av välutbildade urmakare är mycket stort runt om i världen och Urmakarskolan i Motala är en av få skolor som är godkända av den schweiziska urindustrin. Efter examen kan du även arbeta som mikrotekniker.

VAD ARBETAR JAG MED?

Urmakeri är ett levande hantverk och en bransch som expanderar kraftigt. Eftersom det krävs många timmars övande för att bemästra yrket tillbringar du största delen av studietiden vid arbetsbänken.

Urmakarskolan följer den schweiziska utbildningsstiftelsen Wostep´s 3000-timmarsprogram i urmakeri vilket ger kompetens att erhålla internationellt certifikat samt svenskt gesällbrev som urmakare. Samtliga lärare är specialutbildade hos Wostep i Schweiz och har minst svenskt gesällbrev.

Utbildningen avslutas med prov till gesällbrev samt det internationella Wostep-certifikatet.Under 18 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat LIA (Lärande i arbete). På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

EFTER EXAMEN

Efter examen väntar en god arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. Återväxten av kvalificerade urmakare är betydligt lägre än pensioneringarna så det finns ett mycket stort behov av urmakare. Du har kompetens att serva både äldre ur samt moderna komplicerade mekaniska armbandsur. Du kan arbeta i märkesverkstad, serviceverkstad eller ha egen butik. Du kan även arbeta som mikrotekniker.

MATERIAL

Utbildningen är kostnadsfri, men du måste ha utrustning i form av verktyg, kurslitteratur och material, för ca 37 000 kr. Utrustningen köper du och måste finnas på plats vid terminsstart. Vi rekommenderar att du köper utrustningen genom Urmakarskolan, i form av ett komplett startkit som är kraftigt rabatterat tack vare samarbetet med Wostep.

Köper du utrustningen själv måste den överensstämma med, och vara av samma kvalitet som den skolan erbjuder. Om du blivit antagen och tackat ja till din plats måste du meddela skolan att du vill köpa ett startkit senast den 1 juli.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Förutom detta ställs följande krav:

Endast grundläggande behörighet krävs

Hitta till utbildaren

Urmakarskolan IHU