Så lyckas du med uppsatsen!
27 sep 2021

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”.

1. Börja!
Kom igång med uppsatsen så fort som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det och desto större risk för att du aldrig blir klar. När hjulen väl är i rullning kommer det att kännas lättare.

2. Planera.
Börja med att göra upp en plan för resten av uppsatsarbetet. Det minskar risken för att arbetet ska dra ut på tiden och lindrar dessutom stressen eftersom du får en bra överblick över processen.

3. Belöna dig själv.
Planera in en belöning åt dig själv när uppsatsen är klar. Det gör att du har något att se fram emot och dessutom håller det humöret uppe de dagar då arbetet tar emot.

4. Skapa en yttre press på dig själv.
Exempelvis kan du ge en person som du litar på 500 kronor i början av uppsatsarbetet och för varje vecka din uppsats drar över deadline får personen behålla en femtiolapp.

5. Inse att uppsatsen aldrig kommer att bli perfekt.
Orimligt höga krav leder bara till att kreativiteten hämmas och att uppsatsen aldrig blir klar.

6. Sätt uppsatsen i perspektiv.
Den är viktig, men det finns annat i livet som är viktigt också. Hur betydelsefull kommer uppsatsen att vara för dig om ett år? Fem år?

7. Se till att göra något på uppsatsen varje dag.
Efter cirka 21 dagar har det blivit en vana och då går mycket av arbetet av sig självt.

8. Skapa rutiner.
Försök att arbeta på ungefär samma tider varje dag. Att skapa goda vanor är något av det bästa du kan göra för att öka din produktivitet och få mer gjort.

9. Starta uppsatsgrupp.
Starta en uppsatsgrupp där ni diskuterar era arbeten och ger er själva uppgifter mellan varje träff. Det gör att du skapar du en yttre press på dig själv att leverera och får stöd och uppmuntran från andra i samma situation.

10. Avsluta varje dags arbetspass med något lustfyllt.
Det gör att du kommer att minnas den känslan dagen därpå, vilket gör det lättare att komma igång.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre tror på forskare – fler siktar mot stjärnorna

Forskarna står i dag lägre i kurs hos svenskarna än för ett år sedan. Däremot ökar andelen som tror att astrologi är en vetenskap, enligt en enkät som föreningen Vetenskap & Allmänhet genomfört. Runt två av tre, 63 procent, har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor, mot 75 procent i fjol, visar årets VA-barometer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lätt att få jobb som GU-student

Så många som 90 procent av studenterna vid Göteborgs universitet har jobb ett par år efter examen. Det visar en färsk studie. 79 procent av de före detta studenterna vid Göteborgs universitet har heltidsjobb. Det visar en undersökning från universitetet, som presenterades i går. De svarande tog examen någon gång mellan 2003 och 2007 och har läst antingen kurser och program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Så får du jobbet Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket.
Läs mer