Plugga mim - jobba med hästar

Mimaren André Kaliff
Foto: Julia Landgren

Vill du arbeta med kroppen, uttrycka dig och hitta nya vägar på scenen? Glöm den vitmålade clownen instängd i en påhittad låda. En mimare gör så mycket mer.

Vad gör en mimare?

- En mimare är en skådespelare som kan uttrycka sig utan ord. Att dra rep och fastna i en box var sådant mimare gjorde på 70-talet. Nu är det dans, regi, skådespeleri, koreografi… Det är en väldigt bred utbildning. I Norden särskiljer man ofta teater och dans. Den visuella fysiska teater som jag är intresserad av och har sett mycket av i övriga Europa, saknas här. Där tycker jag att mimaren kan göra skillnad.

Sommaren 2010 examinerades André Kaliff från Teaterhögskolans treåriga mimprogram i Stockholm. Sedan dess har han medverkat i föreställningen ”6 mimare 6 levande hästar” på Orionteatern, där han delat rörelsemönster med sex svarta frisiska hästar. Tidigare har André utbildat sig vid Vårdinge By folkhögskola och Balettakademin i Stockholm. Han har arbetat med film, dans och teater.

Vilka fördomar möter du?

- ”Gör ni mycket ’glasboxen’?” Många vet ju inte att vi finns. De vet inte ens vad mim är.

Vilka jobb kan en mimare få?

- Det finns mimensembler, de är mestadels inriktade mot barn. Jag skulle tro att 75 procent av all barnteater görs av mimare.

- Jag känner att jag gått en genväg med den här utbildningen. Jag kan jobba som dansare, skådespelare… Det är många mimare som är koreografer och regissörer.

Andra utbildningar som tar dig till scenen

Fråga SYV