16 apr 2019

Plugga till naprapat – jobba med elitfotboll

Vill du behandla sargade muskler och ömmande leder? Gillar du elitidrott? En naprapat har alla möjligheter att få jobb – bland annat inom sportens värld.

De senaste sju åren har Urban Juneholm arbetat som naprapat i den allsvenska fotbollsklubben Örebro SK. Han tog examen från Naprapathögskolan i Stockholm 1991. Under 90-talet arbetade han i tio år med Alingsås handbollsklubb.

Vad gör en naprapat?

– En naprapat jobbar med problem i rörelseapparaten, i muskler och leder. Ordet kommer ju från tjeckiskans ”napravit” som betyder korrigera, och grekiskans ”pathos”, lidande. Vi korrigerar lidande. På utbildningen lär vi oss ett smörgåsbord av olika tekniker för att lindra smärta och behandla olika typer av skador i kroppen, säger Urban.

Vad gör du i en fotbollsklubb?

– Akut behandling av skada, behandling vid skador och friskträning för att förebygga skador. Naprapaten och sjukgymnasten för statistik på spelarna, hur många matcher de spelar, på vilket underlag och så vidare. Sen skickar vi in det till UEFA som jämför alla de svenska klubbarna. I år är alla de nordiska länderna med.

Hur hamnade du här?

– Jag har alltid varit intresserad av idrott själv, särskilt bollidrott. Att jag hamnade i Alingsås handbollsklubb handlade om att det var största sporten på orten men jag jobbade med fotbollsklubbar där också.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Ljus, på gott och ont. Fler och fler får besvär i nacke, axlar, rygg och olika smärttillstånd i muskler och leder. Det handlar om stillasittande och stressade nutidsmänniskor. Det kommer under en överskådlig framtid alltid att finnas jobb för nyutexaminerade naprapater.

Urban tipsar: Så får du mitt jobb
  1. Plugga hårt och få bra betyg och omdömen.
  2. Lär dig kroppens anatomi, fysiologi, neurologi och biomekanik på dina fem fingrar.
  3. Bli duktig på skadelära, träningslära, akut behandling och rehabilitering.
  4. Skriv gärna uppsats och fördjupa dig i något specifikt område inom Idrottsmedicinen.
  5. Praktisera på idrottsklubbar/-föreningar och presentera dig för tränare och sportchef och visa vad du kan.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sök höstens hetaste Make Up-utbildning

Make Up Institute är en internationell skola som sedan länge ligger i framkant när det handlar om makeup- och hårstylistutbildningar. Vid Odenplan i centrala Stockholm huserar den kända skolan, Make Up Institute. Många makeup-artister har börjat sin karriär som elever här för att sedan gå vidare till att jobba med exempelvis mode, tv, film eller teater.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-01-25

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer