Plugga till hotellerist
– starta hotell i Norge

Hotell Lindesnes
Foto: Pressbild

Vill du kunna planera en konferens, rekommendera viner, boka in nya gäster och ständigt ge världens bästa service? En hotellerist har koll på hela hotellet.

Vad gör en hotellerist?

- Att vara hotellerist innebär att du har koll på alla hotellets avdelningar. För att vara en bra chef måste du ha förståelse för allt, du måste kanske inte kunna göra allt i köket och så, men du ska kunna hjälpa till. Det är en speciell bransch, vi säljer ju en upplevelse!

Ebba Franzén har varit med och startat ett nytt hotell i Lindesnes på Norges sydspets. Hon utbildade sig till hotellerist vid den tvååriga KY-utbildningen i Hotel Management i Jönköping. Efter det jobbade hon på hotell i Jönköping i ett och ett halvt år. Idag kan hon titulera sig Front Office and Revenue Manager.

Vilka fördomar möter du?

- Att jag är ung och tjej. Jag är bara 25 år, så det gäller att kunna leverera för att bemötas med respekt.

Varför sökte du utbildningen?

- Det har alltid varit drömmen att jobba inom hotell. Farfar var hotelldirektör. Alla andra tjejer ville bli frisör och flygvärdinna när jag växte upp. Jag ville jobba på hotell.

Hur hamnade du i Norge?

- Jag fick en förfrågan att vara med och starta upp ett nytt hotell i Norge. Så jag tänkte att ”Klart jag ska göra det!”

Ebba tipsar: Så får du mitt jobb

  1. Utbildning. Utan det kommer du inte långt.
  2. Var inte rädd för att hänga med på nya saker.
  3. Var beredd på att jobba hårt. Tempot är högt.
  4. Skaffa en "mentor", det har du stor nytta och glädje av!
  5. Var ödmjuk och personlig.
Fråga SYV