Plugga till ull-akademiker
– jobba med barn

Ull i händer
Foto: Scanpix

Firade du också internationella tovningsdagen 2 oktober? Gillar du att jobba med händerna? Bara fantasin sätter gränser för vad en ull-akademiker kan göra.

Vad gör en ull-akademiker?

- Det är på så många nivåer. Dels att lära sig om ull som raser och kvalitet, dels att bolla idéer. Man tovar, blandar med tyger och färgar – det är väldigt, väldigt kul och utvecklande! Vi fick till exempel i uppgift att göra en ”fotbeklädnad” och när vi var klara stod det fjorton helt olika produkter framför oss. Trots att vi arbetade tillsammans får vi fram olika saker.

I somras pluggade Maria Haglund färdigt till ull-akademiker. Utbildningen vid Kyrkeruds folkhögskola tog två år. Hon firade internationella tovningsdagen 2 oktober och rekommenderar andra att besöka hemsidan www.feltunited.com.

Vilka fördomar möter du?

- Det är alltid någon som är avundsjuk. Kunskaper om ull har kommit mera på senare år. Folk säger att det luktar och så, men andra tycker att det är häftigt.

Hur kan man använda ull-akademin i arbetslivet?

- En som studerade tillsammans med mig använder det inom omsorgen. Du kan använda det med barn och med handikappade till exempel, och ha hantverksworkshop. En vän sa till mig att ”Du måste ju få ut din kreativitet någonstans!” och det är väldigt skönt att kunna göra det.

Maria tipsar: Så kan du använda ull-akademin

  1. Bli slöjdlärare
  2. Starta kursverksamhet
  3. Arbeta med barn
  4. Led workshops inom omsorgen
  5. Bara fantasin sätter gränser!
Fråga SYV