08 sep 2023

Högskoleprovet – så lyckas du

Dags att skriva högskoleprovet? Förbered dig väl – ett toppresultat kan vara din biljett till drömutbildningen. Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du lyckas.

På högskoleprovet har tusentals förhoppningsfulla studenter i hela landet chansen att nå högre utbildning. Provet innehåller åtta delprov som testar dina kunskaper i bland annat logiskt och analytiskt tänkande, ord- och läsförståelse.

Eftersom högskoleprovet testar kunskaper i flera ämnen så vinner du på att vara allmänbildad. Du tjänar på att ha läst mycket böcker och tidningar, och det är såklart också en fördel om du varit uppmärksam i skolan.

Förbered dig för provet

  • Gör högskoleprovet i förväg. Du kan kostnadsfritt öva på gamla högskoleprov på studera.nu. Du kan även hitta övningsquiz på orddelen på AllaStudier.se:s systersajt studentum.se här.
  • Förbättra dina svagheter. Du kan vinna på att träna lite extra på de delar du tycker känns mest utmanande. Slå till exempel upp matematikboken eller läs facklitteratur på engelska.
  • Ta med rätt hjälpmedel. Du får ta med dig blyertspenna, suddgummi, pennvässare, överstrykningspenna och linjal.
  • Ta med en klocka. Kom ihåg att du inte får ha med dig mobil eller smartwatch under provet, så ett hederligt armbandsur kan vara en god idé. Du kan tjäna värdefulla sekunder på att ha med en tillförlitlig klocka så att du har koll på tiden.
  • Betala inte i onödan. Flera företag erbjuder kurser och böcker om hur du lyckas med högskoleprovet. Försäkra dig om att du inte betalar för saker du kan få gratis.

Under högskoleprovet

  • Ta det lugnt. Du skriver provet i din takt. Håll tiden men bli inte stressad om bänkgrannen skriver fortare.
  • Läs frågan. Du svarar förmodligen fel om du missförstår frågan. Var noggrann med att läsa och förstå frågorna.
  • Markera korrekt. Du måste markera på rätt ruta och på rätt sätt. Följ anvisningarna för hur man fyller i provsvaren.
  • Anteckna. Du får anteckna så mycket du vill i provhäftet – men inte i svarshäftet. Markera viktiga meningar och skriv ner stödord.
  • Gissa. Du får inga minuspoäng för fel. Om du inte lyckas lösa en uppgift är det bra att gissa.
  • Hoppa över svåra frågor. Du riskerar att förlora värdefull tid om du fastnar. Fokusera på de frågor du kan, gå tillbaka och lägg tid på svårare delar om du hinner.

Här kan du läsa mer om högskoleprovet

Senast uppdaterad: 08 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskoleprovet: Test och checklista

Nu är det dags att förbereda dig inför högskoleprovet. Här kan du förbereda dig och testa dina kunskaper direkt på nätet. Nyckeln till ett bra provresultat handlar ofta om planering. Har du tänkt igenom allt praktiskt i förväg så behöver du inte fundera på det under provdagen. Då kan du istället fokusera på att få ett bra resultat. Genom att öva i förväg ger du dig själv ett försprång på provdage ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Experten: Så skriver du 2.0 på högskoleprovet

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Såhär varvar du högskoleprovet

Hur gör du för att plugga till högskoleprovet på bästa sätt? Vi tipsar om 5 appar som kan hjälpa dig att plugga till de olika delarna av provet!

Läs mer