Paralegal
28 jul 2022

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Efter bara två års utbildning kan du få jobb på advokatkontor. ”Paralegal” är utbildningen som ger dig jobbet på nolltid.

Paralegal, eller juristassistent, är en ny roll i svenskt rättsväsende. I USA har yrkesrollen funnits länge. Du har förmodligen sett TV-serier och filmer där stjärnadvokaten får hjälp av slipade paralegals som assisterar både på kontoret och i rättssalen.

Jobbet passar dig med hög social kompetens, goda språkkunskaper och initiativförmåga. Arbetsmarknaden för en nyutexaminerad paralegal se bra ut.

– Sedan vi startade utbildningen har fyra grupper examinerats. Av dem har nästan undantagslöst alla fått arbete efteråt, säger Claes Westerberg, rektor vid Yrkeshögskolan i Göteborg.

Utbildningen har funnits i Sverige sedan januari 2006. Första antagningstillfället sökte 300 hoppfulla studenter utbildningen. Men bara 25 till 33 studenter får chansen varje gång.

– Det är en populär utbildning. Våra studenter har fått arbete på domstolar, åklagarmyndigheten och advokatkontor, säger Claes Westerberg.

Det tar två år att bli utbildad till paralegal vid en kvalificerad yrkesutbildning i Göteborg eller Stockholm. Efter avslutad examen kan du exempelvis få ansvara för kontakten med klienter, granska avtal och skriva enklare rättsutredningar.

Intervju från 2010

Senast uppdaterad: 28 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer