Så fixar du studentekonomin

Pengar studentekonomi
Foto: Scanpix

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna.

En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på studentekonomin.

Höj inkomsterna

  • Utnyttja fribeloppet. Jobba på helger och under sommaren för att dryga ut hushållskassan. Håll koll på att du inte tjänar för mycket, då kan du tvingas betala tillbaka studiemedlet.
  • Tillägg till studiemedlet. CSN erbjuder tilläggsbidrag och merkostnadslån, bland annat för dig med barn eller som har arbetat tidigare.
  • Stipendier. Många lärosäten delar ut utbildningsstipendier till studenter. Undersök hur det ser ut där du studerar.

Minska utgifterna

  • Boende. Du betalar förmodligen mindre om du delar kök med andra studenter. Men samtidigt kan nybyggda studentboenden vara dyrare än genomsnittet i kommunen. Undersök vad en normal hyra är på din ort. Du kan spara tusenlappar genom att flytta några hundra meter. Ofta kan du också få bostadsbidrag.
  • Rabatter och erbjudanden. Studenter har rabatt på allt möjligt från resor på tåg och flyg, till gymkort och besök hos frisören. Ofta lönar det sig att fråga, exempelvis på caféer eller i butiker. Utnyttja specialerbjudanden när de dyker upp.
  • Jämför priser. Mat, böcker och annat du lägger pengar på förtjänar att jämföras. Genom att köpa billig mat och låna kurslitteraturen på biblioteket kan du spara stora summor.
Fråga SYV