Lätt att få jobb efter
utländsk läkarutbildning

Läkare under operation
Foto: Scanpix

Oskar Kulander valde att plugga till läkare i Polen när gymnasiebetygen inte räckte för att komma in i Sverige. Nu är han hemma igen efter avslutad läkarutbildning. Han tycker att det har varit relativt lätt att få jobb i Sverige.

– Jag jobbar nu som underläkare på Oskarshamns sjukhus, det är min hemort. Efter det tänker jag söka AT och jag tror inte det kommer bli något problem att få det. De flesta jag känner till som har pluggat med mig i Polen har fått AT utan några problem, säger Oskar.

Linn Lindqvist på läkarförbundet menar att eftersom vi har läkarbrist i Sverige är det relativt enkelt att få jobb som läkare i Sverige, framförallt om man har en europeisk utbildning. Det finns nämligen ett EU-direktiv som säger att har man läkarutbildning från ett EU-land har man rätt att jobba som läkare överallt inom EU.

– Svenskar med utländsk läkarutbildning har ju så klart en klar fördel gentemot andra sökanden med utländsk läkarutbildning eftersom de kan svenska. Vi får heller inga signaler på att det skulle finnas några problem att få AT i Sverige för att du har en utländsk utbildning, säger Linn.

Vill du veta mer om läkarstudier utomlands?

Läkarutbildningar

Fråga SYV