08 okt 2021

Lätt att få jobb efter utländsk läkarutbildning

Oskar Kulander valde att plugga till läkare i Polen när gymnasiebetygen inte räckte för att komma in i Sverige. Nu är han hemma igen efter avslutad läkarutbildning. Han tycker att det har varit relativt lätt att få jobb i Sverige.

– Jag jobbar nu som underläkare på Oskarshamns sjukhus, det är min hemort. Efter det tänker jag söka AT och jag tror inte det kommer bli något problem att få det. De flesta jag känner till som har pluggat med mig i Polen har fått AT utan några problem, säger Oskar.

Linn Lindqvist på läkarförbundet menar att eftersom vi har läkarbrist i Sverige är det relativt enkelt att få jobb som läkare i Sverige, framförallt om man har en europeisk utbildning. Det finns nämligen ett EU-direktiv som säger att har man läkarutbildning från ett EU-land har man rätt att jobba som läkare överallt inom EU.

– Svenskar med utländsk läkarutbildning har ju så klart en klar fördel gentemot andra sökanden med utländsk läkarutbildning eftersom de kan svenska. Vi får heller inga signaler på att det skulle finnas några problem att få AT i Sverige för att du har en utländsk utbildning, säger Linn.

Vill du veta mer om läkarstudier utomlands?

Läkarutbildningar

Hitta din läkarutbildning

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin. De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj bästa landet för utlandsplugg

Allt fler svenskar väljer att studera utomlands och Storbritannien och USA är ohotat våra två mest populära studiedestinationer. Många tvekar i valet mellan de två länderna så för att reda ut för- och nackdelar med respektive land träffade vi två svenskar som båda har pluggat sports management – i varsitt land. För Linda Högberg, 23 år och golftalang från Ystad fanns det aldrig något annat altern ...
Läs mer