Så kommer du in på Oxford och Cambridge
19 jul 2022

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips.

– Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.

I dag studerar Madeleine fjärde året på läkarlinjen på universitetet i Cambridge. Hon har just påbörjat de tre sista åren på utbildningen då all undervisningen sker på sjukhuset.

– Man söker via den centrala organisationen UCAS, och man måste skicka in ett ”personal statement” där man berättar om sig själv och varför man vill läsa just den specifika kursen. Referenser från lärare behövs också, och vissa universitet kräver även att man skriver uppsatser eller gör något prov.

Universitetet i Cambridge är uppdelat på enskilda college dit man ansöker separat. Madeleine berättar att hon fick komplettera sin ansökan med ett BMAT-prov och att hon gick igenom tre intervjuer vid sitt college.

– Även om ansökningsprocessen är jobbig, så upplevde jag att det var värt det. För det första är det en otrolig upplevelse och erfarenhet att studera i ett annat land, och Cambridge är definitivt en stad jag kan rekommendera.

Madeleines 3 bästa tips

Lita på dig själv 
Man har en unik möjlighet att presentera sig själv ordentligt. Det är inte bara betygen som räknas, utan även det personliga brevet och intrycket man ger på intervjuerna.

Ha kul!
S
tressa inte upp sig för mycket. Intervjun är en otroligt nervös situation, men det är viktigt att man försöker ha lite kul också. Det känns som att man måste svara ”rätt” på alla frågorna, men egentligen vill de bara se hur man tänker och resonerar.

Tänk högt 
Kan man inte svaret så gör det ingenting; det viktiga är att inte få panik och säga ”jag kan inte”. Se det mer som en utmaning, resonera högt och visa att du vågar tänka över problemet.

Intervju från 2010

Hitta utbildningar utomlands här

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så blir du stjärnkrögare

Gott om kockar - ont om restaurangchefer. Restaurangbranschen skriker efter duktiga ledare. Melker Andersson planerar att rekrytera direkt från ny specialistutbildning i Schweiz. Nu startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på Les Roches International School of Hotel Management, en av världens mest ansedda hotell- och restaurangskolor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes. Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands. Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Professorn avgår efter att hon har skolkat från sina egna föreläsningar

Kursen råkade ut för ett ovanligt fall av skolk. Inte en enda av föreläsningarna fick någon påhälsning av – läraren. Det var vid delkursen i evidensbaserad medicin vid George Washington University i USA som föreläsaren, professor Venetia Orcutt, aldrig dök upp vid något av föreläsningstillfällena. Att studenterna vid kursen blev utan undervisning påverkade inte deras betyg i negativ riktning: Alla ...
Läs mer