Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

Så kommer du in på Oxford och Cambridge

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips.

– Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.

I dag studerar Madeleine fjärde året på läkarlinjen på universitetet i Cambridge. Hon har just påbörjat de tre sista åren på utbildningen då all undervisningen sker på sjukhuset.

– Man söker via den centrala organisationen UCAS, och man måste skicka in ett ”personal statement” där man berättar om sig själv och varför man vill läsa just den specifika kursen. Referenser från lärare behövs också, och vissa universitet kräver även att man skriver uppsatser eller gör något prov.

Universitetet i Cambridge är uppdelat på enskilda college dit man ansöker separat. Madeleine berättar att hon fick komplettera sin ansökan med ett BMAT-prov och att hon gick igenom tre intervjuer vid sitt college.

– Även om ansökningsprocessen är jobbig, så upplevde jag att det var värt det. För det första är det en otrolig upplevelse och erfarenhet att studera i ett annat land, och Cambridge är definitivt en stad jag kan rekommendera.

Madeleines 3 bästa tips

Lita på dig själv 
Man har en unik möjlighet att presentera sig själv ordentligt. Det är inte bara betygen som räknas, utan även det personliga brevet och intrycket man ger på intervjuerna.

Ha kul!
S
tressa inte upp sig för mycket. Intervjun är en otroligt nervös situation, men det är viktigt att man försöker ha lite kul också. Det känns som att man måste svara ”rätt” på alla frågorna, men egentligen vill de bara se hur man tänker och resonerar.

Tänk högt 
Kan man inte svaret så gör det ingenting; det viktiga är att inte få panik och säga ”jag kan inte”. Se det mer som en utmaning, resonera högt och visa att du vågar tänka över problemet.

Läs mer:


Fråga SYV