Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

Studentboende
Foto: Scanpix

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Tre städer kan garantera boende inom en månad. Studentledaren Elisabeth Gehrke tipsar om hur du kan hitta din egen bostad.

Hur ser bostadssituationen ut för landets studenter?

– Katastrofal, det är väldigt illa. Bostadssituationen har blivit sämre. Kullarna blir större, söktrycket har blivit högre och det byggs ingenting nytt, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Elisabeth påpekar att det generellt är större söktryck på hösten än under våren, men att SFS lista över bostadssituationen vid landets lärosäten gäller även våren. I listan finns bara tre orter som kan garantera bostad inom en månad.

Vilka råd vill du ge till studenter som ska söka en utbildning till våren?

– Ställ dig i bostadsköer. Fråga kåren om det finns akutlösningar och kontakta privata hyresvärdar. Det skadar inte att bli aktiv i studentengagemang, sådana kontakter är bra.

Enligt Statistiska centralbyrån bor 8 % av landets studenter trångbott. Då definieras inte ensamboende som trångbodda oavsett antal rum.

Är det någonstans dit man inte borde söka?

– Vid de stora lärosätena är situationen värst, men på stora orter finns det också en marknad för andrahandsbostäder. Vill man vara säker på att få bostad är det Trollhättan, Härnösand och Gävle man ska söka till. Men sök den utbildning du vill!

SFS lista över bostadssituationen i Sverige

Grönt – Bostadsgaranti, erbjuder ett studentboende inom en månad:

Gult – Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen:

Rött – Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen:

Fråga SYV