byggnader
19 jul 2022

Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Tre städer kan garantera boende inom en månad. Studentledaren Elisabeth Gehrke tipsar om hur du kan hitta din egen bostad.

Hur ser bostadssituationen ut för landets studenter?

– Katastrofal, det är väldigt illa. Bostadssituationen har blivit sämre. Kullarna blir större, söktrycket har blivit högre och det byggs ingenting nytt, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Elisabeth påpekar att det generellt är större söktryck på hösten än under våren, men att SFS lista över bostadssituationen vid landets lärosäten gäller även våren. I listan finns bara tre orter som kan garantera bostad inom en månad.

Vilka råd vill du ge till studenter som ska söka en utbildning till våren?

– Ställ dig i bostadsköer. Fråga kåren om det finns akutlösningar och kontakta privata hyresvärdar. Det skadar inte att bli aktiv i studentengagemang, sådana kontakter är bra.

Enligt Statistiska centralbyrån bor 8 % av landets studenter trångbott. Då definieras inte ensamboende som trångbodda oavsett antal rum.

Är det någonstans dit man inte borde söka?

– Vid de stora lärosätena är situationen värst, men på stora orter finns det också en marknad för andrahandsbostäder. Vill man vara säker på att få bostad är det Trollhättan, Härnösand och Gävle man ska söka till. Men sök den utbildning du vill!

SFS lista över bostadssituationen i Sverige från 2021

Grönt – Bostadsgaranti, erbjuder ett studentboende inom en månad:

Gult – Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen:

Rött – Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen:

Vill du istället hyra en lägenhet i andrahand? På Samtrygg.se hittar du flera objekt i olika storlekar. Lycka till med din bostadsjakt. 

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Sex tips: Så hittar du studentbostad

Antagen till drömutbildningen? Då är det dags att leta bostad. AllaStudier.se tipsar om sex sätt att snabbt hitta din egen lya. 1) Finns bostadsgaranti? Ofta har högskolan information om bostadsgaranti på hemsidan eller i kurskatalogen. 2) Ställ dig i bostadskö. På vissa högskoleorter är köerna korta. 3) Kontakta studentkåren. De har koll på var du kan hitta boende.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Guide: Här hittar du en studentbostad

Priserna på bostäder har fördubblats. Boven är bristen på lägenheter. Listor: Landets dyraste städer. Studentstäderna där du garanterat får bostad. Bristen på studentlägenheter och hyresrätter har drivit upp priserna på smålägenheter med 40 procent på fem år. På vissa håll har priserna fördubblats. Svensk Fastighetsförmedling har låtit Mäklarstatistik undersöka priset på sålda ettor i riket i el ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-08-16

900 utländska studenter utan bostad

Bostadsförmedlaren i Lund: Det är värre i år än vanligt. Bostadsskojarna tar chansen – men kan åka dit. Bostadssituationen ser som vanligt mörk ut för många av Lunds blivande studenter. I dag anländer 2 000 studenter från utlandet, cirka 900 av dem har fortfarande ingen bostad. – Det är värre i år än vanligt. Det är så illa att vi varit ute och raggat soffor.
Läs mer