Belönade för onödiga studier

Bergochdalbana
Foto: Scanpix

Fladdermusens sexliv, bergochdalbanans effekt på astma och svordomars smärtlindrande egenskaper: Forskning som har belönats med vetenskapsvärldens minst åtrådda pris – IgNobelpriset.

Torsdagen 30 september var det dags för forskningens stora skrattfest, IgNobel-ceremonin, som traditionsenligt gick av stapeln i en av Harvarduniversitetets aulor i Boston.

Fredspriset tillfaller brittiska forskare som har visat att svärord kan dämpa smärta. Folkhälsopriset tillfaller en forskargrupp som har slagit fast att skäggig laboratoriepersonal är extra utsatt för mikroorganismer.

Den fascinerande upptäckten att fladdermöss ägnar sig åt oralsex belönas med biologipriset. De forskare som utförde experiment för hitta en enkel och billig metod att minska risken för halkolyckor vintertid – försökspersonerna bar sockor utanpå skorna – fick ett särskilt logistikplaneringspris.

Brittiska och mexikanska forskare har utvecklat en metod att samla in prover från valars utblåsningar med hjälp av odlingsplattor fästade på undersidan av särskilda fjärrstyrda helikoptrar. För detta fick de IgNobelpriset i ingenjörsvetenskap.

Ett tips till alla astmatiker kommer från medicinpristagarna: En tur i en bergochdalbana minskar känslan av andnöd.

Bakom IgNobelprisen, som inte innebär vare sig pengar eller ära, står det vetenskapliga humormagasinet Annals of Improbable Research.

Syftet är att uppmärksamma forskning som först får folk att skratta, sedan att tänka till. Allt bygger på högst seriösa studier publicerade i högst seriös vetenskaplig fackpress.

Fakta: Pingvinbajs och BH-munskydd

  • IgNobel är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble (simpel, tarvlig, ovärdig).
  • Exempel på forskning som har belönats tidigare år: Studier av vilket tryck som uppstår inuti pingvinen när den bajsar, hur en flint bäst överkammas, varför gravida kvinnor inte välter, om det är värst att få en tom eller en full ölflaska i huvudet, hur grodor kan fås att sväva med hjälp av magneter och hur en bysthållare i en krissituation enkelt kan omvandlas till ett munskydd.


Källa: Annals of Improbable Research

Fråga SYV