Ta klivet ur din studiezon

Unga entreprenörer

Studiezonen är kompisarna du pluggar, festar och umgås med. Är din studiezon stor eller liten?  Vidga din zon så blir du framgångsrikare.

– Att bara uppgås med sina egna kurskamrater, vara på exakt samma fester och göra samma saker som alla andra begränsar framtidsmöjligheterna, säger Alex Esser och Jacob Hansson.

De två killarna är ett exempel på hur lyckosamt det kan gå om du vidgar din studiezon. De träffades av en slump på Lunds universitet där Jacob läste IT och Alex pluggade till civilekonom.

– En av nationerna sökte efter frivilliga som ville ta över driftsansvaret för sin houseklubb.

Nu ett år senare har de bildat aktiebolag, vunnit dubbla priser i Venture Cup och fått en utnämning till Sveriges hetaste webbentreprenörer med sitt företag Skyforge. Nyckeln till framgången, menar de, är att de lyfte blicken utanför de formella studierna och upptäckte den kraft som ofta uppstår när två kompetenser korsar varandra:

– När vi affischerade för klubben pratade Jacob alltid om nya webbsidor och program han jobbade med, och jag försökte analysera dem ur en affärsvinkel,
säger Alex.

Just nu sitter de i försäljningsprocess med flera svenska banker rörande en idé till en tjänst som föddes under den här tiden:

– Det var Jacob som klagade på svårigheterna att hålla koll på vart hans CSN-pengar tog vägen. Det födde idén till vårt budgetprogram som  integreras som en del i internetbankerna.

Alex och Jacob: Så lyckas du

1. Gå utanför din ”peer-grupp”
”Om du pluggar ekonomi, se till att inte bara gå på möten med Unga Aktie-sparare och festa med andra ekonomistudenter. Då blir du bara som alla andra. Är du teknikstuderande sitt då inte och koda eller umgås med andra ’IT-nördar’ hela dagarna. ” Gå på bredden. Engagera dig på bredden. Alla sorters studenter kan ge dig inspiration och kunskap. Och vem vet, du kanske hittar en framtida kollega att driva ett bolag med. Om inte så utvidgar du din professionella nätverk. Alla kommer ju att ta examen mer eller mindre samtidigt.

2.Upptäck andras kompetenser
Ägna mer din tid som student åt att hitta människor med andra kompetenser. Vidga dina perspektiv. Plugga utomlands, gå med i en konstförening, driv en studentklubb eller organisera en poesitävling.


Fråga SYV