Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Läsplattor
Foto: Scanpix

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor.

Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarkedet. De gamla tryckta läroböckerna ska ersättas av utvidgade e-böcker som utvecklas av företaget Systeme. Tanken är att e-böckerna ska kunna uppdateras fortlöpande med ny information och statistik.

E-boksundervisningen ingår i ett forskningsprojekt på Århus universitet om it-användning i skolan. Statsgymnasiet planerar även att använda andra it-miljöer som facebook och youtube i undervisningen.

Även Jönköpings kommun satsar på läsplattor och annan digital teknik i skolorna. Nu får bokförlaget Natur & Kultur i uppdrag att ansvara för det pedagogiska innehållet i läsplattorna.

– Även om det finns mycket gratis på nätet har vi kommit fram till att vi behöver pedagogiskt kvalitetssäkrat digitalt innehåll. Det gäller såväl e-böcker till våra läsplattor som digitala läromedel, säger Elisabeth Fridsäll-Emilsson, utvecklingsstrateg och skolbibliotekarie i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen är eleverna är förtjusta i sina nya läsplattor.

Fråga SYV