Låt exjobbet bli en entrébiljett

Exjobb om solceller
Foto: Scanpix

Vill du öka dina chanser till jobb efter din högskoleexamen?  Planera då valet av exjobb noga – Lucas Dawson hoppas exjobbet ska ge honom jobbet.

Exjobbet blir ofta entrébiljetten ut i arbetslivet. Det visar att du självständigt kan planera, genomföra och presentera ett längre, mer komplext arbete. Och så ger det möjligheter till att skapa värdefulla kontakter.

När Metro träffar Lucas Dawson har han packat och ska precis ge sig i väg till Australien.

– Där kommer jag att träffa olika intresseägare inom västra Australiens elsystem, säger han.

Uppsatsen handlar om att undersöka potentialen för koncentrerad solenergi i detta område. Ämnet har stora chanser att leda till jobb, tror han.

– Kunskaper på området kommer antagligen att värderas ännu högre de kommande årtionden än hittills. Och jag är också väldigt intresserad av just denna solkraftsteknik. Exjobbet tillåter mig även att utöka mina erfarenheter av strategisk övergripande analys av komplexa system.

Vilken typ av jobb hoppas du på efteråt?

– Antingen ett jobb inom solenergibranschen i sig,   eller inom energisektorn i stort. Alternativt att det kan leda till jobb inom fältet systemanalys i en bredare kontext. Jag tittar också vidare på möjligheterna att doktorera.

Lucas 3 bästa tips

1. Utgå från passion
Välj ett exjobb som du är personligen intresserad av. Att göra exjobb är en lång och krävande process och det underlättar enormt att har ett genuint intresse av att veta mer om ämnet.

2. Ta hjälp av lärarna
Prata med dina lärare tidigt om du har en idé. De är där för att hjälpa dig och är ofta väldigt duktiga att peka ut bra val och hur du kan tänka strategiskt när du planerar din ut-bildning.

3. Tänk strategiskt
Välj ett exjobb som utvecklar breda kompetenser som kan vara användbara inom olika arbeten. Tänk inte nödvändigtvis på hur arbetsmarknaden ser ut i dag utan om hur den kan se ut om ett antal år.

Fråga SYV