16 apr 2019

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden.

Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna.

- Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare. Det är han som har skapat AKO-metoden.

En som tillämpar metoden är Fredrik Olenborg, student på läkarprogrammet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och själv en mästare på att finna anledningar till att inte studera:

– Värst är det när det är solsken utanför dörren och kompisarna vill ta en fika på stan. Det finns tusen lockelser, säger han och tillägger:

– Jag har även erfarenheter av att ha missat tentor med 1–2 poäng på grund av att jag har sölat bort en vecka.

Genom att tillämpa de tre stegen ”alternativ”, ”karaktär” och ”omtolkning” har han haft lättare att hålla sig till sin studieplan.

Så fungerar AKO-metoden

A = alternativ
Vilka alternativa vägar kan du ta för att lära dig ett avsnitt i studierna? Kan du kanske använda mindmaps, tidtagarur, diskussioner med studiekompisar eller små påhittade tävlingar på vägen? Variera dina studiemetoder.

K = karaktär
När du känner för att skolka från pluggandet, se det som ett tillfälle att träna upp din karaktärsmuskel. Använd gärna mantrat ”Varje pass är viktigt” eller ”Det är när jag inte känner för det som det är viktigast att jag gör det”.

O = omtolkning
Kan du skapa en ny tolkning av begreppet ”plugga”? Tänk dig att du bara tillåter dig själv att lyssna på din favoritmusik medan du studerar, inte annars. Då ger du ”plugga” en ny innebörd, och en starkare dragningskraft.

Källa: Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare

Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter. Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips. – Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-09-26

Ryck upp dig och bli färdig

Ta tag i dina studier och bli färdig med uppsatsen och tentan innan sommaren. Här får du expertens bästa tips. Nu kommer sommarvärmen. Då är det lätt att glass och bad distraherar från uppsatser, tentor och examensuppgifter. Men om du planerar studierna blir du färdig i tid.  – Felet är att många inriktar sig på resultatet på tentan, inte planen som leder fram till den.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer