12 aug 2022

Experten: Så skriver du 2.0 på högskoleprovet

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov.

De flesta av oss drömmer nog om att skriva 2.0 på högskoleprovet. Jonatan Berggman gjorde provet hösten 2008 och skrev full pott – på första försöket. I dag studerar han till officer och arbetar som lärare för sajten bliantagen.nu, som hjälper folk att lyckas på högskoleprovet.

Vad ska man tänka på inför provet?

– Det är viktigt att man känner till strukturen på provet. Att man är utvilad och fräsch. Speciellt NOG-delen tycker jag att man ska titta på inför högskoleprovet. Medan man sitter där ska man ta det lugnt. Fokusera på att göra ditt bästa och bli inte stressad.

Vilka är de vanligaste fällorna?

– Det är vanligt att folk fastnar och att man sitter för länge med samma fråga. Sedan smyger man även in vissa fällor i högskoleprovet som kan vara bra att känna till. I DTK-delen kan det finnas med en fråga där ett av svarsalternativen exempelvis anges i promille istället för procent, trots att man angett procent i själva frågan, säger Jonatan Berggren.

Kan vem som helst förbättra sitt provresultat?

– Det är i allra högsta grad möjligt att förbättra. På en av våra kurser hade vi en tjej som skrivit 1,5 tidigare. När hon gjorde ett provtest fick hon 1,9, säger Jonatan Berggren.

Jonatans tips: Så skriver du 2.0

Förbered dig väl
Man kan inte plugga till provet men däremot kan man förbereda sig genom att skriva gamla prov som finns på nätet. Ta tid när du skriver de gamla proven och bilda dig en uppfattning.

Var utvilad
Somna i tid kvällen innan. Provdagen är lång.

Ta med dig en klocka 
Se till att ha koll på hur du ligger till tidsmässigt, då slipper du den obestämbara stressen, din värsta fiende.

Ät ordentligt
Ät innan provet och ha med dig något att äta och dricka mellan delproven.

Läs mer om högskoleprovet:

På Allastudiers samlingssida Högskoleprovet finns fler artiklar med allt du behöver veta inför provet!

Senast uppdaterad: 12 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskoleprovet: Test och checklista

Nu är det dags att förbereda dig inför högskoleprovet. Här kan du förbereda dig och testa dina kunskaper direkt på nätet. Nyckeln till ett bra provresultat handlar ofta om planering. Har du tänkt igenom allt praktiskt i förväg så behöver du inte fundera på det under provdagen. Då kan du istället fokusera på att få ett bra resultat. Genom att öva i förväg ger du dig själv ett försprång på provdage ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Så skriver du 2.0 på högskoleprovet – proffsets bästa tips

I vår firar Gustaf Palmqvist tio högskoleprov. Han berättar om jakten på det felfria provet, vad du kan tänka på innan, och han bekräftar – du måste inte vara geni för att skriva 2.0.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Såhär varvar du högskoleprovet

Hur gör du för att plugga till högskoleprovet på bästa sätt? Vi tipsar om 5 appar som kan hjälpa dig att plugga till de olika delarna av provet!

Läs mer