Experten: Så skriver du
2.0 på högskoleprovet

Högskoleprov 2.0
Foto: Scanpix

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov.

De flesta av oss drömmer nog om att skriva 2.0 på högskoleprovet. Jonatan Berggman gjorde provet hösten 2008 och skrev full pott – på första försöket. I dag studerar han till officer och arbetar som lärare för sajten bliantagen.nu, som hjälper folk att lyckas på högskoleprovet.

Vad ska man tänka på inför provet?

– Det är viktigt att man känner till strukturen på provet. Att man är utvilad och fräsch. Speciellt NOG-delen tycker jag att man ska titta på inför högskoleprovet. Medan man sitter där ska man ta det lugnt. Fokusera på att göra ditt bästa och bli inte stressad.

Vilka är de vanligaste fällorna?

– Det är vanligt att folk fastnar och att man sitter för länge med samma fråga. Sedan smyger man även in vissa fällor i högskoleprovet som kan vara bra att känna till. I DTK-delen kan det finnas med en fråga där ett av svarsalternativen exempelvis anges i promille istället för procent, trots att man angett procent i själva frågan, säger Jonatan Berggren.

Kan vem som helst förbättra sitt provresultat?

– Det är i allra högsta grad möjligt att förbättra. På en av våra kurser hade vi en tjej som skrivit 1,5 tidigare. När hon gjorde ett provtest fick hon 1,9, säger Jonatan Berggren.

Jonatans tips: Så skriver du 2.0

Förbered dig väl
Man kan inte plugga till provet men däremot kan man förbereda sig genom att skriva gamla prov som finns på nätet. Ta tid när du skriver de gamla proven och bilda dig en uppfattning.

Var utvilad
Somna i tid kvällen innan. Provdagen är lång.

Ta med dig en klocka 
Se till att ha koll på hur du ligger till tidsmässigt, då slipper du den obestämbara stressen, din värsta fiende.

Ät ordentligt
Ät innan provet och ha med dig något att äta och dricka mellan delproven.

Läs mer om högskoleprovet:

På Allastudiers samlingssida Högskoleprovet 2014 finns fler artiklar med allt du behöver veta inför provet!

Fråga SYV