16 apr 2019

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie.

Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg.

Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.

Nationalekonomerna från Jönköping ligger också högre än studenter från prestigeuniversitet som Linköping, Lund och Stockholm i rankingen över hur många som fått kvalificerat jobb efter utbildningen.

Men studier i utlandet innebär också högre studieskulder. Enligt CSN har en person som läst minst en termin utomlands i snitt 100 000 kronor högre studieskuld än en som pluggat i Sverige.

Det innebär att en 25-åring med utlandsstudier i bagaget betalar tillbaka 400 kronor mer i månaden det första betalningsåret.

Andelen studenter som väljer att plugga utomlands har minskat den senaste tioårsperioden. Samtidigt som antalet högskoleplatser har ökat med 100 000 har antalet utlandsstuderande legat kvar på runt 25 000 personer per år.

Handels toppar löneligan

Ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm toppar löneligan. Det är den enda utbildning där nyutexaminerade studenters snittlön når upp till 30 000 kronor i månaden.

Utbildningar på anrika Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm håller sju platser på topp tio-listan över bäst ingångslön för studenter.

Topp fem i löneligan

Företagsekonomi, Handelshögskolan i Stockholm: 30 000 kronor.

Industriell Ekonomi: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 500 kronor

Elektroteknik, Masterprogram: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor

Elektroteknik, Civilingenjör i Elektroteknik : Kungliga Tekniska Högskolan:27 400 kronor

Datateknik: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor.

Tomas Lundin
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobba som au pair och upplev USA

Caroline Olander hade vetat ända sedan hon var barn att hon ville jobba som au pair i USA. Genom STS Au Pair fick hon chansen och blev aldrig besviken. Caroline var 19 år och hade precis gått ut gymnasiet. Att börja plugga direkt kändes avlägset. Hon hade en moster i USA som hon tidigare besökt och trivts väldigt bra i landet. Nu drömde hon att åka tillbaka som au pair.
Läs mer