Öva dig på att vara strukturerad

Elever i klassrum
Foto: Scanpix

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter.

För andra året i rad är "strukturerad" den egenskap arbetsgivare helt vill ha, enligt en karriärsajten Monster och Saplo som har analyserat jobbannonser på webben.

Ja, det kan ses som dåliga nyheter för dig som har dina studiepapper, datordokument och böcker huller om buller. Men här är räddningen:

Cecilia Lindhe Nadjalin, 37, kan lära ut ett och annat knep för att få ordning på dig själv innan det är dags att kliva ut i arbetslivet. Hon pluggar på distans, på avdelningen för kvalitetsteknik på Högskolan på Gotland, och är känd bland sina vänner för sitt struktursinne. Här är några exempel på vad hon själv gör:

 • Varje fredag schemalägger hon det som ska läsas och skrivas den kommande veckan, samt andra aktiviteter som tar tid i anspråk.
 • Långt innan en kurs startar skaffar hon sig tillgång till litteraturen. Detta för att undvika studieavbrott på grund av leveransstrul.
 • Innan hon börjar arbeta med en inlämningsuppgift går hon igenom den för att kunna ställa frågor och få svar om något är oklart, och på så sätt arbeta rätt med uppgiften från början. Det sparar tid, säger hon.

Vilka är ditt bästa tips för den som är ostrukturerad?

– Gör en översiktlig ­vecko­planering innan kursen/kurserna startar.

Fastna inte i sidospår

Åsa Plesner jobbar som strukturkonsult på Resultatverkstan och hjälper sina klienter att skapa en effektiv struktur. Här är hennes bästa tips:

 • Hitta din struktur
  Lägg ner tid på att hitta en struktur som passar dig och dina behov. Det finns inga perfekta system som fungerar för alla.
 • Fånga distraktionen
  När något distraherar dig, fånga upp denna distraktion och skriv den på en lapp så att du slipper fastna på ett sidospår. Ett alternativ är att hålla allting i huvudet.
 • Samla dina lappar
  Samla alla lappar på ett och samma ställe, exempelvis i en korg. Gå igenom alla lappar en gång i veckan och bestäm vad som ska göras med varje sak.
Fråga SYV