Öva dig på att vara strukturerad
29 jul 2022

Öva dig på att vara strukturerad

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter.

För andra året i rad är "strukturerad" den egenskap arbetsgivare helt vill ha, enligt en karriärsajten Monster och Saplo som har analyserat jobbannonser på webben.

Ja, det kan ses som dåliga nyheter för dig som har dina studiepapper, datordokument och böcker huller om buller. Men här är räddningen:

Cecilia Lindhe Nadjalin, 37, kan lära ut ett och annat knep för att få ordning på dig själv innan det är dags att kliva ut i arbetslivet. Hon pluggar på distans, på avdelningen för kvalitetsteknik på Högskolan på Gotland, och är känd bland sina vänner för sitt struktursinne. Här är några exempel på vad hon själv gör:

  • Varje fredag schemalägger hon det som ska läsas och skrivas den kommande veckan, samt andra aktiviteter som tar tid i anspråk.
  • Långt innan en kurs startar skaffar hon sig tillgång till litteraturen. Detta för att undvika studieavbrott på grund av leveransstrul.
  • Innan hon börjar arbeta med en inlämningsuppgift går hon igenom den för att kunna ställa frågor och få svar om något är oklart, och på så sätt arbeta rätt med uppgiften från början. Det sparar tid, säger hon.

Vilka är ditt bästa tips för den som är ostrukturerad?

– Gör en översiktlig ­vecko­planering innan kursen/kurserna startar.

Fastna inte i sidospår

Åsa Plesner jobbar som strukturkonsult på Resultatverkstan och hjälper sina klienter att skapa en effektiv struktur. Här är hennes bästa tips:

  • Hitta din struktur
    Lägg ner tid på att hitta en struktur som passar dig och dina behov. Det finns inga perfekta system som fungerar för alla.
  • Fånga distraktionen
    När något distraherar dig, fånga upp denna distraktion och skriv den på en lapp så att du slipper fastna på ett sidospår. Ett alternativ är att hålla allting i huvudet.
  • Samla dina lappar
    Samla alla lappar på ett och samma ställe, exempelvis i en korg. Gå igenom alla lappar en gång i veckan och bestäm vad som ska göras med varje sak.

Hitta din framtida utbildning

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips. Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

5 appar som gör det enklare att plugga

Känns pluggandet jobbigt, svårt och ineffektivt? I dag finns en uppsjö av appar som kan hjälpa. Heja tekniken!

Läs mer