Tuff jakt på studentbostäder

Balkonger på bostadshus
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Ett positivt antagningsbesked innebär ofta en flytt,   men jakten på bostad kan bli tuff om man ska plugga i storstäder eller populära universitetsstäder som Uppsala eller Lund.

Förra året rapporterade Studentbostadsföretagen om en kraftigt ökad efterfrågan på studentbostäder. Trenden håller i sig även i år. Stora ungdomskullar och rådande konjunktur, som gör att många börjar studera, bidrar till att öka efterfrågan på studentbostäder.

En enkät som Studentbostadsföretagen genomförde i början av juli visas att köerna fortsätter att öka på flera av landets studieorter. Värst är situationen i Stockholm där det redan i början av juli krävdes kötid på över ett år för att få en studentbostad. Även Uppsala, Lund, Göteborg och Växjö är orter där det krävs lång kötid för att få studentbostad.

- För att få en studentbostad i exempelvis Lund och Göteborg kan det krävas en kötid på uppemot ett år, säger Martin Johansson, informatör på Studentbostadsföretagen.

Den som ska plugga i Falun, Örebro eller Kalmar kan dock andas ut. Där garanteras nämligen alla nyintagna studenter en bostad.   i mitten av juli släppte Studentbostadsföretage en guide över köläget på landets högskoleorter. Den ger en bild av hur lång den genomsnittliga kötiden är för att få tag på en lägenhet på respektive ort. Martin Johanssons tips till bostadsletande studenter är att ställa sig i kö så tidigt som möjligt, utnyttja sitt kontaktnät och vara uppfinningsrik i jakten på tak över huvudet.

Fråga SYV