Nu höjer regeringen studielånet

Regeringen väntas höja studiemedlet
Foto: Scanpix

Regeringen har planen klar för kommande propositioner. Många vallöften infrias redan i budgetförslaget i nästa vecka.

Regeringen tänker lägga fram 77 propositioner och skrivelser till mitten av januari. De flesta är okontroversiella och går igenom riksdagen trots att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) nu leder en minoritetsregering.

Redan nästa tisdag läggs budgeten som innehåller de flesta skarpa vallöftena. Till exempel tre miljarder kronor till kommunerna, sänkt skatt för pensionärer, ett åtgärdspaket för långtidsarbetslösa och höjt studielån.

Att Reinfeldt inte skulle få igenom budgeten anser statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld helt osannolikt. Det skulle kräva att Sverigedemokraterna (SD) röstar för en rödgrön budgetmotion i december. Något Bjereld bedömer uteslutet.

– Det skulle betyda mer pengar till asyl- och flyktingpolitiken.

En annan viktig proposition läggs 4 november. Då begär regeringen att mandaten för Sveriges styrka i Afghanistan förlängs. De rödgröna kan säga ja till det, men vill också ha en strategi för tillbakadragande av de svenska soldaterna med start 2011. Även SD vill ta hem truppen.

Bjereld tror att Socialdemokraterna och Miljöpartiet drar sig för att söka konflikt i utrikes- och säkerhetspolitiken. Där finns en tradition att hålla sams.

– Att skapa konflikt på det området är en politikens dödssynd, säger Bjereld, som inte tror att Reinfeldt skulle avgå efter en förlust i den frågan.

Bjereld har svårt att även på sikt identifiera frågor som skulle kunna fälla regeringen, utan tror att Reinfeldt har "hyggliga" chanser att överleva till 2014.

Fråga SYV