Nya och spännande - Nio nyheter på högskolan

Hållbara måltider, kärnkraftteknik, digitalbrott och technical artist i spel. AllaStudier kollar utbudet av nya spännande högskoleutbildningar.

Fler och fler greppar sambandet mellan det vi äter och påverkan på miljön. Därför ligger det nya högskoleprogrammet till måltidsekolog på Örebro universitet helt rätt i tiden.

– En måltidsekolog förstår hela kedjan, från produktion av livsmedlet till hur man tillreder en måltid på ett estetiskt och tilltalande sätt, berättar Magnus Engwall som är initiativtagare till det nya programmet.

Programmet innehåller lika delar naturvetenskap och måltidskunskap och är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan och Avdelningen för biologi vid Akademin för Naturvetenskap och Teknik på Örebro universitet.

Ayhan Aydin som pluggar på det nystartade programmet sedan i september är nöjd med sitt utbildningsval. Han har tidigare jobbat som kock och känner att han på det nya programmet får ta sitt stora matintresse till nästa nivå.

– Det finns så mycket man kan göra med mat utom att laga det. Utmaningen vi har framöver är att skapa hållbar produktion av mat för den stora massan människor, inte bara för en liten klick medvetna storstadsbor. På det här programmet blir vi specialister på helhetssyn, förstår kopplingen jord till bord, och vilken inverkan olika sätt att producera livsmedel har på smakerna, säger Ayhan.

 • Den nya utbildningen till Måltidsekolog är tre år (180 högskolepoäng) och finns på Örebro universitet.

Nya spännande högskoleutbildningar:

 • Flygtrafik och logistik, 180 hp, Linköpings universitet.
  För dig som är intresserad av flyg men inte nödvändigtvis flygplan, av människor som använder teknik snarare än tekniken.

 • Technical artist i spel, 180 hp, Blekinge Tekniska Högskola.
  Jobba som spelspecialist med att göra specialeffekter! Ett program som kombinerar programmering och grafik.

 • Tränarskap med inriktning mot fotboll, 30 hp, Högskolan i Halmstad.
  Plugga på samma utbildning som Henke Larsson! För dig som är intresserad av ledarskap och tränarrollen inom fotboll.

 • Kärnkraftteknik, 60 hp, Uppsala universitet.
  Intresset för kärnkraft är stort i hela världen i och med det globala energibehovet och problem med utsläpp. I Sverige finns ett stort behov av utbildad personal inom kärnkraft, i stort sett jobbgaranti!

 • Digitalbrott och E-säkerhet, 180 hp, Högskolan Dalarna.
  En utbildning för dig som vill jobba med kriminaltekniska undersökningar av digitala media.

 • Civilingenjör i ecodesign och innovation, 300 hp, Blekinge Tekniska Högskola.
  Uppgiften är att överföra nya forskningsresultat och marknadsbehov till konkreta produkter så att de bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

 • Interaktiv ljuddesign, 180 p, Högskolan i Kristianstad.
  Programmet som kombinerar musik och datorer för design av bland annat spel och mobiltelefoner.

 • Globala Studier, 180 hp, Göteborgs universitet.
  En utbildning där fokus ligger på globala frågor om social rättvisa, konflikter, mångfald, miljöproblem, fattigdom, demokrati och makt.

Fråga SYV