Studenter i storstrejk mot Sarkozy

Demonstrationer i Frankrike
Foto: Scanpix

Mellan 1,2 och 3,5 miljoner demonstranter visade sitt missnöje mot Frankrikes president Sarkozys politik i den fjärde storstrejken på en månad.

Studenter och arbetare tågade tillsammans på tisdagen på stadsgator i Frankrike då den bittra kampen mot president Nicolas Sarkozys pensionsplan trappades upp. Sarkozy vill höja pensionsåldern från 60 till 62 år.

Fackföreningsrörelsen beräknade att 3,5 miljonder demonstranter deltog i olika proteststrejker i franska städer och samhällen på tisdagen – långt fler än vid tidigare manifestationer i protest mot regeringen Sarkozys politik – medan inrikesdepartementet uppgav att 1,2 miljoner demonstrerade.

Fackförbundens storstrejk var den fjärde på en månad, och studenternas uppslutning sågs som en klar skärpning av konflikten som blivit den största under Sarkozys tid som president. Enligt en opinionsmätning stöds kampen av 69 procent av fransmännen.

Vid högskolor runt om i landet byggde demonstranter barrikader av plastsoptunnor och järnstaket för att hindra andra elever från att infinna sig till undervisningen. Tåg- och flygtrafik drabbades av stora störningar, och i hamnarna i söder låg arbetet nere.

Premiärminister Francois Fillon uteslöt samtidigt fler eftergifter i pensionsfrågan.

– Vi har nått gränsen för vad som är möjligt, sade han i samtal med parlamentsledamöter.

Pensionsförslaget är ett nyckelinslag i Sarkozys reformpaket för att pressa ner underskottet i Frankrikes finanser.

Fråga SYV