Forskning: Spår av dinosaurierna

Dinosaurie
Foto: Illustration: Scanpix

Paleontologer har gjort fynd som ger nya svar på när dinosaurier vandrat på jorden. AllaStudier.se tipsar om hur du kan bli forskare.

Dinosaurierna har funnits något längre på jorden än vad man hittills trott. Det antyds av en serie fossila fotspår som nyligen upptäckts i centrala Polen. Spåren, som beskrivs i Proceedings of the Royal Society, är cirka 250 miljoner år gamla och att döma av tårnas placering kan de knappast ha gjorts av några andra djur än dinosaurier.

Det innebär att dinosaurierna började utvecklas cirka 10 miljoner år tidigare än vad de fossila urkunderna tidigare utvisat, omedelbart efter det stora massutdöendet i slutet av permtiden.

Urdinosauriens spår avslöjar att det rörde sig om ett mycket litet djur, inte större än en katt, och att den gick på alla fyra. Tvåbent gång, som vi gärna förknippar dinosaurierna med, utvecklades troligen några årmiljoner senare.

Så blir du forskare

  1. Plugga. För att bli antagen till forskarutbildning måste du ha en gedigen grundutbildning i ditt ämne – ofta en examen på masternivå.
  2. Nätverka. Till många forskarutbildningar är konkurrensen hård. Umgås med professorer och docenter på din institution för att öka chanserna.
  3. Publicera. Artiklar och böcker som du publicerat i ämnet ger dig tyngd. Det kan öka dina möjligheter att få forska på ditt favoritfält.
Fråga SYV