16 apr 2019

Ny utbildning för gammalt yrke

Vill du jobba utomhus med ett fysiskt och omväxlande jobb? Morgondagens fiskare kommer att möta nya utmaningar.

Hösten 2011 startar en ny utbildning för fiskare. Det här är den första eftergymnasiala yrkesutbildningen för yrkeskåren och fokus kommer att ligga på hållbart och småskaligt.

– Det finns ett stort behov av föryngring av kåren eftersom medelåldern ligger på 57 år, säger Jan Karlsson, projektansvarig på Väddö Folkhögskola.

Utbildningen är två år och 12 personer kommer årligen att rekryteras.

– Intresset är stort, det är redan flera personer som har anmält sig, säger Jan Karlsson.

Bakom utbildningen står Väddö folkhögskola i samarbete med Ostkustfiskarna och Fiskeriverket.

Vi har fiskat i många hundra år, behövs det verkligen en utbildning?

– Ja, det här är ett nytt yrke, tidigare kunde man leverera sin fångst vid kajen och leva på det, idag krävs en större bredd, man behöver kombinera sitt fiske med annat, till exempel restaurangverksamhet eller fiskeodling.

På utbildningen ingår såväl praktik med yrkesverksamma fiskare som företagsekonomi.

Matilda Lann
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Här kan du läsa mer om utbildningen! 

Läs mer