Barista
13 mar 2015

För dig som älskar kaffe

Trött på att få blaskig latte av en oförskämd barista? Snart kan en ny utbildning ändra på det.

Xenter Botkyrka har ansökt till Yh-myndigheten om att få ge en utbildning i Café management. Enligt skolan finns en stor efterfrågan på kvalificerade baristor bland landets stora aktörer. Om ansökan blir beviljad kan de första studenterna påbörja sin utbildning hösten 2011.

Utbildningen ska ta ett år. En tredjedel av utbildningen ska genomföras på arbetsplatsen, som förhoppningsvis ska leda till ett jobb. Målet med utbildningen är att studenten ska få en anställning när man är klar.

Vad skulle skilja er utbildning från andra alternativ?

– Det finns inga alternativ, säger Agneta Göransson, verksamhetschef på Xenter Botkyrka.

Agneta Göransson nämner att man har kontakter med flera av marknadens stora aktörer som Espresso House, Wayne’s Coffee och Barista Fair Trade. Dessutom har man kontakt med rosterier och plantager i Sydamerika.

– Tidigare fanns en utbildning som hette ”Beige” som bara var på några dagar. Men branschen vill ha mer utbildning så att de som är klara kan ta mer ansvar för drift och ha större kunskaper om kaffet, rostningen och kundbemötandet.

Xeter Botkyrka har utbildningar inom media, finans och det grafiska området. Hur stämmer kaffe in i den ekvationen?

– Botkyrka arbetar mycket med upplevelsenäringen så det passar bra in här. Precis intill ligger en hotell- och restaurangutbildning för gymnasiet. Och i närheten finns ett kafferosteri.

Så brygger du en perfekt espresso
  1. Ursprunget av kaffet är viktigt. Etiopien är bra.
  2. Kaffet måste vara färskrostat.
  3. Kaffet måste vara färskmalet. Låt aldrig malet kaffe ligga.
  4. Mängden. För att espresson ska bli perfekt måste man ha rätt mängd kaffe.
  5. Rinntid. Det ska ta 20-30 sekunder för kaffet att rinna igenom. Färgen ska vara vackert nötbrun och rinna i smala "råttsvansar".

Källa: Eskil Ingvarsson, Sveriges fjärde bästa barista vid Barista Cup 2010.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 13 mar 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Plugga biologi – jobba som arborist

Klättrar du hellre i träd än sitter inne på ett kontor? Tycker du att jobb på ett labb låter alldeles för instängt? En arborist ägnar dagarna i stadens trädkronor. Leon Martini började jobba som arborist 1999. Sedan dess har han startat eget, studerat fyra år och är i dag anställd på en firma med arborister i Göteborg. Vad gör en arborist? – En arborist vårdar träd genom klättring, speciellt i u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet. Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken. – Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-02-26

Plugget som leder till jobb

Genom avancerade analyser kan myndigheterna se vilka utbildningar som kommer att ge studenterna jobb.

Läs mer