07 okt 2021

Han tjänar pengar på sina studier

Jacobs dröm är att jobba med musikfestivaler. Därför pluggar han till eventkoordinator - i Danmark. Där får han nämligen lön under utbildningen.

Lönen fällde avgörandet

Jacob som bor i Malmö har valt att plugga på en lärlingsutbildning ("erhvervsutbildning" på danska)  i Danmark. Och anledningarna är flera. En är att man får  lön, under hela eller i stort sett hela utbildningen.

-Lönen är ju helt klart den stora anledningen till att jag valde den här utbildningen. I jämförelse med de svenska utbildningarna slipper jag ett stort studielån. Dessutom får jag väldigt mycket arbetsliverfarenhet under utbildningen och tillgång till en större arbetsmarknad eftersom jag kan danska och lätt kan söka jobb även i Danmark, säger Jacob.

Fler och fler svenskar väljer att liksom Jacob söka sig över sundet för att gå en betald lärlingsutbildning. Detta är en beprövad utbildningsform i Danmark, arbetsgivarna är med och formar utbildningen och därför får de flesta jobb efter utbildningen. Man kan utbilda sig till en mängd olika yrken på lärlingsutbildning, t ex frisör, djurskötare, bagare,inköpare eller elektriker.

Mycket prat om fördomar

Efter en förberedande kurs i Sverige genom Arbetsförmedlingen där Jacob pluggade bl a danska, startade lärlingsutbildningen till eventkoordinator i Danmark. Nu pluggar han sitt första teoriblock på CPH West utanför Köpenhamn.

Jacob tycker inte att det är något större problem att vara svensk på en dansk utbildning:

-Svenskar är väl ansedda i Danmark men det är klart att språket kan vara ett problem ibland. Lärarna förstår allt jag säger, det är mina klasskompisar som kan ha problem. Annars pratar vi mycket om fördomar mellan danskar och svenskar. Av någon anledning trodde danskarna i min klass att vi svenskar äter ostkaka  och lyssnar på ABBA hela tiden.

Just nu håller Jacob på att leta praktikplats. Praktiken utgör nämligen huvuddelen av de danska lärlingsutbildningarna, cirka 75 %. Drömföretaget är Carlsberg eftersom de ordnar mycket stora events och har en aktiv musikscen, något som Jacob helst vill jobba med.

- Drömmen är att få jobba med musikfestivaler någonstans i Europa. Den här utbildningen är det första steget mot Europas festivalscen, säger Jacob.

Johanna Boussard

Jacobs tips till dig som vill plugga i Danmark

  1. Plugga danska innan utbildningen startar
    Jacob gick en förberedande utbildning genom Lernia där det ingår danskakurs. För att kunna hävda sig på utbildningen och på arbetsmarknaden är det viktigt att kunna språket.
  2. Skaffa ett nätverk i Danmark
    Försök att spendera tid i Danmark utanför studierna. Ta alla möjligheter att skapa kontakter, det har du nytta av när du söker jobb.
  3. Var lite tuff!
    I Danmark är stämningen rakare och råare än i Sverige. Det är viktigt att ha skinn på näsan och visa framfötterna.
  4. Se till att inte förlora din målsättning
    Omständigheter kan göra att det kan vara svårt att behålla fokus på var man ska. Sätt upp en tydlig målsättning och håll dig till den.

Fakta: Hur funkar lärlingsutbildning i Danmark?

Hur mycket tjänar man på lärlingsutbildning i Danmark?

Hur fixar man en plats och ett praktikföretag?

Kan jag göra min praktik i Sverige?

Vi ger dig all information i faktadelen Lärlingsutbildning i Danmark

Fakta: Orienteringskurs i Sverige

För dig som är arbetssökande finns det en orienteringskurs du kan gå i Malmö innan du påbörjar en lärlingsutbildning i Danmark. Kursen är 12 veckor och innehåller bl a:

  • kurs i danska
  • studiebesök på olika utbildningar i Danmark
  • förberedande praktik/lärlingsplats
  • arbetsplatsbesök i grupp eller individuellt

Vid frågor, kontakta Carina Johansson på Lernia: carina.johansson@lernia.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Plugga i drömmarnas stad

Peter Jumrukovski, 25, har alltid drömt om att bo i Los Angeles och bli skådis som idolerna Bruce Lee och Jean-Claude van Damme. Idag gör han det, men skådisdrömmarna är borta och istället pluggar Peter Business & Sports Management på Santa Monica College. I framtiden vill han satsa på att starta sitt eget företag inom träning och hälsa i drömmarnas stad.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobba som au pair och upplev USA

Caroline Olander hade vetat ända sedan hon var barn att hon ville jobba som au pair i USA. Genom STS Au Pair fick hon chansen och blev aldrig besviken. Caroline var 19 år och hade precis gått ut gymnasiet. Att börja plugga direkt kändes avlägset. Hon hade en moster i USA som hon tidigare besökt och trivts väldigt bra i landet. Nu drömde hon att åka tillbaka som au pair.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Studera utomlands med funktionshinder

Är du ung, funktionshindrad och vill uppleva världen? Då finns det massor av hjälp att få i Sverige, både att hitta utbildningen och att få hjälp ekonomiskt.Vi träffar Louise Forell som är i Salzburg på ett stipendium. Louise Forell, 20 har varit i österrikiska Salzburg i en månad. För henne handlar vistelsen om att bli bättre på tyska samtidigt som hon får utöva sin passion, rullstolsbasket.
Läs mer