Så får du råd att plugga i USA
08 jul 2022

Så får du råd att plugga i USA

Alla kan ha råd att plugga i USA, om de vill. Det säger experten Andreas Lejon på EducationUSA. Här tipsar han hur.

USA är världens dyraste studieland och svenskar som är ovana vid att behöva betala för utbildning tycker ofta att studieavgifterna ”over there” är skyhöga. Andreas Lejon på EducationUSA säger att alla svenskar kan klara att plugga i USA ekonomiskt, om de vill. Följande tips ger han till dig som vill komma undan så billigt som möjligt:

Ansök i ett mindre populärt område i USA
Det finns 4 800 ackrediterade högskolor i USA och studieavgifterna varierar kraftigt mellan skolor. Utbud och efterfrågan styr, sök dig utanför poppisplatserna Kalifornien, Florida och New York för att komma ner i pris.

Sök stipendier på skolan
Har du en profil som gör skolan till ett bättre eller roligare ställe har du goda möjligheter att få stipendium. Du kanske är en duktig talare, ledare, atlet eller teatermänniska. Då finns det stor chans att högskolan nappar. Det delas ut stora pengar i stipendier på amerikanska högskolor. Liberal Arts Colleges har generellt mer pengar att ge ut i stipendier än andra college.

Jobba på universitetsområdet
Universiteten erbjuder extrajobb till utländska studenter. På ditt studentvisum får du jobba ett visst antal timmar på universitetsområdet. Du kan t ex jobba i skolcafeterian eller på internationella kontoret.

Tag extralån för studieavgiften från CSN
När du studerar utomlands får du ta ett extralån för studieavgiften från CSN. Det är en hjälp på vägen.

Sök stipendier från fonder och stiftelser i Sverige
Det finns en uppsjö av fonder och stiftelser i Sverige som delar ut stipendier. Lägg ner lite tid på att leta reda på om det finns några som passar in på dig. Det finns chanser framförallt för dig som studerar på högre nivå (graduate studies). För dig som har talang inom någon idrott kan sportstipendier finansiera dina studier.

Senast uppdaterad: 08 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2010-10-20

Big in Japan

Han pluggade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag reser Per Gross världen runt och prisas för sin musik. Per Gross firar just nu stora framgångar i Japan. Tidigare har han studerat musik i Stockholm och Köpenhamn. På CV:t står Sveriges Ungdomssymfoniorkester, Tiranas Young Virtuosos (Albanien) och Drottningholms Barockensemble. Inte nog med att han vann första pris i Osaka International ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Psykologi och juridik kan förbjudas

Flera ämnen kan försvinna. Ett av skälen är att "många humanistiska tankeskolor baseras på materialism". Humanistiska ämnen på Irans universitet kommer att ses över och om de bedöms som "för västerländska" – förbjudas. Det meddelade Abolfazl Hassani, representant för utbildningsdepartementet på söndagen. Exempel som nämndes var juridik, kvinnostudier, filosofi, psykologi och statsvetenskap.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Åk skidor och plugga – i Österrike

Efter turismstudier i Kalmar bestämde sig Sara Karlén för att börja plugga på allvar och testa sina vingar någon annanstans. Hon sökte ekonomikurser i Tyskland och kom in. Men i sista stund fick hon reda på att det fanns en plats inom turismstudier ledig i Österrike. Saken var klar och Sara begav sig till Krems, Österrike. Här berättar hon om hur livet ser ut i  alptopparnas förlovade rike.
Läs mer