Friidrottaren Jörgen Ekdahl
07 okt 2021

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips.

– Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till!

Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon. Efter gymnasiet pluggade han på Göteborgs universitet i två år innan han hösten 2007 fick sportstipendium för friidrott och långdistanslöpning i Memphis. Sommaren 2010 kom han tillbaka hem till Sverige.

– När jag kom till USA fick jag nästan direkt en hälsenskada och jag hade en dålig tränare som tvingade mig att träna ändå. Sen fick jag en annan tränare som blev sparkad. På tre år hade jag tre olika tränare, det är inte idealiskt. Helst hade jag velat ha min sista tränare hela tiden.

Jörgen berättar att hans engelska var lite ringrostig i början. Han hade inte använt den sedan gymnasiet två år tidigare. Men det gick bra ändå. Ett tips han vill ge är att inte ställa in sig på ett enda universitet – i USA finns mer än tusen.

– Stipendiet till Memphis gick snabbt att få. Antagningen var det svåra, där hjälpte Kilroy mig mycket, säger Jörgen.

Jörgens tips till andra

  • Hör av dig till Kilroy, de hjälper dig. Det är lätt att få fel på ansökan.
  • Var ute i tid! Stipendium, ansökan, visum och sådant tar tid.
  • Var inte rädd, du klarar studierna! Slå dig för bröstet, för du är inte ensam om att söka.
  • Det är aldrig för sent att söka. Jag var 21 när jag sökte men det är nog bäst att söka direkt efter gymnasiet.
  • Det är aldrig för tidigt att söka. Du kan söka redan när du är på gymnasiet.

Läs mer:

Elitidrotta och plugga samtidigt i USA

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Utlandsmässan visar vägen

Collegeliv i Kalifornien, språkkurs i Barcelona, praktik i Kina eller volontärarbete i Brasilien? På AllaStudier.se:s utlandsmässa finns något för alla smaker.

Läs mer