16 apr 2019

Här försvinner lärarna – till landslaget

Folkhögskolan med ett lyxproblem: Lärarna är för bra.

Utbildningen på Storumans folkhögskola har genom åren fostrat flera slalomtalanger, bland annat Patrik Järbyn, Jessica Fjällryd och Jens Byggmark.

– Vi har tänkt producera ännu fler! Vi lyder inte under skolverket så vi läser bara de sju kärnämnena. Det ger oss mer tid att träna, säger Per-Joar Björnstad, rektor på Storumans folkhögskola.

På senare år har också tränarna från Skidhemmet rönt framgångar. Under detta läsår har två tränare sökt tjänstledigt för att prova på landslagsuppdrag. Anders Nilsson blir damlandslagets fart-tränare och John Lind tar sig an skicrosslandslaget inför säsongen 2010/2011.

– Så illa och så bra är det. Men vi är nöjda med lösningen, säger Per-Joar.

– Mycket roligt och ett kvitto på att våra förhållanden i Tärnaby och på Skidhemmet är goda, säger Uno Byggmark, tränare vid Skidhemmet.

Storumans folkhögskola har bedrivit alpin utbildning på Skidhemmet i Tärnaby sedan 1976.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Här tar romerna makten

Under stora protester har Frankrikes regering utvisat tusentals romer de senaste månaderna. Europaparlamentet har stått handfallet. Men i Göteborg har romerna hittat en fristad: En folkhögskola. De senaste månaderna har romernas situation i Europa hamnat i strålkastarljuset. En dödsskjutning av en romsk man ledde till upplopp och i juli beslutade den franska regeringen att riva romska läger i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Kursen som botar skoltröttheten

Från skoltrötthet till studiesug på tre månader. Motivationskursen på folkhögskolan gav Felizia Grönvall, 21, lusten att plugga vidare.  I år ges 5000 unga arbetssökande samma möjlighet. Redan i ettan på gymnasiet hade Felizia Grönvall tröttnat på skolan. Hon tvivlade på om hon hade valt rätt program och tog studenten med ofullständiga betyg.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer