Plugga på Bali
25 sep 2015

Plugga på Bali – med minibudget

Det går att plugga utomlands på liten budget. Love spenderar en termin på Bali och lever billigare än hemma. För honom var upplevelsen lika viktig som studierna.

Love läser till vardags på Stockholms universitet. Efter fyra års studier var det dags att göra något annorlunda och utmanande. Därför tog han ett break och pluggar den här terminen på Udayana University på Bali. Just nu lever han ett härligt studentliv med sol, surf och studier. För honom var upplevelsen minst lika viktig som studierna när han valde destination för sina studier. Och det fick inte bli för dyrt, därför föll valet på Bali.

– Jag ville uppleva något mer än insidan av ett universitetsbibliotek. Jag prioriterade högt att åka någonstans där det fanns mycket aktiviteter som surf, klättring, roliga fester och att få chansen att möta mycket människor. Jag sökte även till Australien men ångrade mig då det är så otroligt dyrt med terminsavgift och att leva där, berättar Love.

Billigt att bo och leva

Love åker genom en organisation som heter Asia Exchange som har satt ihop ett kurspaket där han läser bl a Indonesian language, Culture och Economics and Tourism. Kursavgiften är förhållandevis låg, ca 15 000 kr per termin och levnadskostnaderna är låga.

– Vi hyr en stor villa nära stranden med pool och all service för 2 500 kr i månaden. Matkostnaderna varierar beroende på vad för slags mat man vill äta, nasi goreng och annan indonesisk mat kan kosta 5-10 kronor. Är man trött på stekt ris finns det massor av restauranger med västerländsk mat mm för under en femtiolapp.

En stor fördel med Bali är också att det ligger väldigt bra till i Sydostasien då man kan resa för en billig peng till ställen som Australien, Singapore eller Malaysia. Om några veckor åker Love till Australien för att surfa och shoppa.

Surfar innan skolan

En vanlig dag på Bali ser inte ut som i Sverige:

– Jag går upp tidigt och surfar och sen åker jag till skolan några timmar. På eftermiddagen gör vi ofta utflykter till andra delar av ön och sen på kvällen dricker man öl på stranden, surfar och pratar tills långt efter solnedgången, berättar Love.

– Bali är en helt otrolig plats tycker jag. Ön är väldigt diversifierad med människor, natur och stämning. Surf, dyk och snorkling finns runt hela ön. Det finns olika spots beroende på vilken nivå man är. Men man är aldrig långt ifrån vackra stränder när man är på Bali, säger Love.

Så spenderar du en termin i Asien

Asia Exchange är en organisation som förmedlar platser på universitet i Thailand, Indonesien och Kina.

Följande gäller:

  • Du söker lättast via deras webbsida.
  • Du kontrollerar med ditt hemuniversitet i Sverige om du kan tillgodoräkna dig poängen.
  • Du får antagningsbesked efter en vecka.
  • Du fixar boende, visum och resa med hjälp av Asia Exchange.
Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 25 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2010-10-25

Bolognaprocessen

Bolognaprocessen gör Europa till en enad utbildningsregion med samma examina, betyg och poängsystem. Alla länder har kommit olika långt i processen. Bolognaprocessen är namnet på ett europeiskt samarbete som syftar till att göra Europa till ett sammanhållet område för högre utbildning. År 1999 undertecknade 29 europeiska länder en deklaration som blev startskottet för Bolognaprocessen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det. Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Studera i Spanien

Spanien har varit Europas raket på studiehimlen under 2000-talet. Spanskan lockar och landet andas värme och exotism. Läs mer här!

Läs mer