Här får du jobb efter utbildningen

Jobb efter utbildningen
Foto: sxc.hu

Vill du vara säker på att få jobb efter utbildningen? Då ska du satsa på att bli ingenjör eller ekonom.

I en jämförelse mellan Sveriges universitet och högskolor toppar teknik- och ekonomiutbildningar listan. På flera av programmen har 100 procent av studenterna fått jobb efter utbildningen.

Högst på listan hamnar byggingenjör på Karlstads universitet. Alla har arbete efter utbildningen och 94 procent har kvalificerat arbete.

– Sveriges byggindustrier är en aktiv organisation som har ett stort intresse för vår utbildning och vi har ett gott samarbete med dem, säger Malin Olin, programansvarig för byggingenjörsprogrammet i Karlstad.

På universitetet anordnas branschdagar där studenterna får chans att träffa aktörer i näringslivet och tidigt etablera kontakter.
– I utbildningen ingår också praktik som gör att de lättare får fäste i näringslivet, säger Malin Olin.

Men det finns ytterligare anledningar till att så många får jobb.
– Det finns som bekant en stor efterfrågan på byggingenjörer i Sverige, säger Malin Olin.

Handelsekonomprogrammet på Linnéuniversitetet ligger som nummer tre på lista och här har 9 av 10 fått anställning efter utbildningen.

För den som dessutom vill åka utomlands efter utbildningen kan Masterprogram i Microtechnology and Nanoscience på Chalmers tekniska högskola vara ett alternativ. Här har 87 procent kvalificerat jobb och 7 procent arbetar utomlands.

Utbildningarna som toppar listan

Fråga SYV