16 apr 2019

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polisen lära sig resonera om hur man kör bil.

Unga förare är inblandade i de flesta av de cirka 3 500 skadehändelser med polisbilar som rapporterats under 2010. Varje år totalförstörs omkring 30 polisbilar, och det antalet har redan uppnåtts i år.

Docent Jörgen Lundälv vid Umeå universitet har studerat 323 polisaspiranters trafikkunskaper och attityder till att köra polisbil. Han anser att många är beredda att ta alltför stora risker.

– Det är som en rysk roulette, där frågan är vem som kommer att skadas där ute på vägen, säger Lundälv.

Samtidigt är var fjärde aspirant missnöjd med den körutbildning man fått på Polishögskolan, som ofta uppfattas som för teoretisk.

– Jag tror att de praktiska momenten har fått stå tillbaka vid akademiseringen av polisutbildningen, säger Lundälv.

Ett nytt upplägg, som Jörgen Lundälv varit med och utformat, är dock på gång.

– Utbildningen för att köra under utryckning kommer att vara både längre och annorlunda med mer av både praktik och teori, som träning i riskmedvetenhet, säger Christer Nyberg.

Grundutbildningen på Polishögskolan är tvåårig. Efter examen följer ett halvårs praktikutbildning som aspirant på en polismyndighet.

Tips: Polisutbildningar

Polisutbildningen

Kriminologi

Forensik

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Video: 5 journalister som kanske borde ha pluggat på innan sändning

Hur säger man "Penelope Cruz" egentligen? Här hittar du en grupp journalister som nog önskar att de var bättre förberedda. Keep reaching for that rainbow! Spänning i luften inför mötet mellan Elfsborg och AIK i Allsvenskans andra omgång. Grabbarna på kanterna är journalister på CNN. Killen i mitten jobbar som komiker på Comedy Central. Media, sanningens budbärare. Rikard Palm.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. 

Läs mer