18 okt 2021

Choklad är bra för dig

Flera vetenskapliga studier har rapporterat att kakao kan sänka blodtrycket. Nu har nyckeln hittats – i mörk choklad.

En grupp forskare vid Linköpings universitet försökt att ta reda på varför choklad är bra för kroppen, och funnit svaret i att mörk choklad – i likhet med en grupp blodtryckssänkande läkemedel – hämmar enzymet ACE.

I studien ingick 16 friska försökspersoner som fick äta 75 gram sockerfri mörk choklad. Blodprover togs både före och efter. Enligt resultaten, som publiceras i medicintidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology, var ACE-aktiviteten i genomsnitt 18 procent lägre efter chokladen än före. Ämnen som katechiner och procyaninider tros ligga bakom effekten.

Tips: Utbildningar med smarrigt innehåll

Konditori

Livsmedelsteknik

Nutrition

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Pizzasås är en grönsak"

Politiker i USA har fattat ett ovanligt beslut om skolmaten. "Det här handlar inte om näringsvärde" Trots varningar om överviktens faror har politiker i USA fattat ett beslut som lär falla skräpmatsälskare i smaken: pizzasås är en grönsak. Påknuffade av snabbmatsindustrin har en kommitté, hämtad både från senaten och representanthuset, valt att skydda skolors rätt att räkna pizzasås som en gr ...
Läs mer