16 apr 2019

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster.

Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008.

Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuats om situationen i Rosengård för två år sedan och varför våldsamheterna med anlagda bränder och stenkastning eskalerade.

Bakom angreppen på brandmän och poliser fanns en relativt liten grupp tonårspojkar och unga män, förenade av bristande tro på framtiden, misstro mot samhället och en stark aggression mot polisen. Även boende och personal på förskolor och skolor blev angripna.

– Många upplevde djup orättvisa och avsaknad av framtidsutsikter. En del hade själva hamnat i klammeri med rättvisan, konstaterar Per Olof Hallin, professor i kulturgeografi och en av rapportens författare.

Mediernas bevakning av oroligheterna bidrog också till konfliktspiralen. De inblandade följde de dramatiska rapporterna i detalj. De unga, som kände sig osynliggjorda, skapade sig en arena.

En slutsats i rapporten är att framför allt polisen bör ändra sin organisation och sitt arbetssätt.

Per Olof Hallin:

– Poliser i yttre tjänst i Rosengård omsätts en gång om året. Då finns det inte mycket tid till att bygga relationer.

Tips: Utbildningar om samhällsfrågor

Kulturgeografi

Kriminologi

Sociologi

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Linnea lever sin musikaldröm

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas. Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen. –      Jag var med i min första u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hetaste utbildningarna

Antalet sökande till högskolan ökar för sjunde året i rad. Populärast är utbildningarna till läkare och jurist.

Läs mer