Hemliga sällskap - nätverka i det dolda

Foto: Scanpix

Från utsidan fåniga nördklubbar dit bara vissa utvalda är inbjudna. Från insidan ett kul socialt nätverk för likasinnade. Hemliga sällskap inom studentvärlden är ett sätt att skapa goda kontakter - i det dolda.

Idag är hon en av Sveriges mäktigaste inom studentvärlden, en position hon uppnått  mycket på grund av det nätverk hon skapade under sin studietid. Själv hävdar hon att hon skulle ha skrattat om någon sagt till henne i början av studierna att hon så småningom skulle befinna sig där hon är idag.

-Jag var extremt asocial och hade det tufft i början av studierna. Jag valde bort studentlivet eftersom jag inte kände mig tillräckligt intressant. Först efter flera år blev jag aktiv för att det var en behaglig miljö där jag kände mig välkommen.

En titel ledde till en annan eftersom organisationerna i de gamla anrika studentstäderna enligt henne är sammanlänkade som spindelväv. Och vissa positioner eller titlar inom studentvärlden ger automatiskt tillträde till hemliga ordenssällskap, därför är hon medlem i flera.

Hemliga sällskap skapades historiskt för att häckla och göra parodi på de kungliga ordenssällskapen. Och liksom föregångarna är sällskapen i studentvärlden en hemlig ”nördig liten värld” med attribut som kåpor, medaljer och invigningsritualer, allt väldigt hemligt för alla utanför gruppen.

-Men det finns egentligen inget högre syfte med ordenssällskapens tillställningar. Grejen är att man ska ha kul ihop. Det blir som en familj eftersom man är medlem i sällskapen hela livet. Man träffar hela tiden nya medlemmar och kan dela med sig av sina erfarenheter.

Hon medger att det sociala nätverket har haft stor betydelse för henne i hennes karriär.

-Universitetsposter får du inte någon direkt ekonomisk belöning för, sliter du mycket är det nätverket som är belöningen, säger hon.

Tips: Så nätverkar du bäst på högskolan

Våga engagera dig
Det viktigaste av allt är att ta steget och våga ta poster i kårer och nationer. Försök att aktivera dig brett, inom olika områden och snöa inte in på bara ett spår.

Var öppen och trevlig mot alla.
Var initiativtagande.

Välj engagemang med hjärtat
Det är ingen idé att tänka strategiskt när du väljer vad du ska göra, det viktiga är att du är intresserad av det du håller på med.

Fråga SYV