16 apr 2019

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva.

Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.

Det innebär förstås vissa risker, så varför? Forskarna tror att detta hänger samman med att en väl försvarad koloni oftast har många fler larver och puppor.

Den eventuella vinsten av räd mot en sådan kan med andra vara stor, vilket uppväger risken. De rövade slavarna präglas av sin nya omgivning och utför därefter alla tunga sysslor åt sina kidnappare.

Tips: Utbildningar med djur

Etologi

Zoologi

Ekosystem

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Rekordkö för att plugga till mäklare

749 sökte till 100 platser inför vårterminen. Det är en ökning med drygt 50 procent jämfört med i fjol. Rekordmånga söker sig till Fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Programmet kvalar in som nummer tio av landets mest sökta programutbildningar inför vårterminen 2012. Samtidigt har antalet registrerade mäklare aldrig varit så många som i dag, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga på högskolan

Fler än någonsin har sökt till högskolan inför höstterminen 2013. De största ökningarna står arbetsterapeut- och förskollärarprogrammen för. Universitetskanslersämbetet har sammanställt hur söksiffrorna ser ut till de större yrkesexamensprogrammen inför höstterminen 2013. Antalet sökande ökar med 7 procent jämfört med förra hösten, och ökar till nästan alla program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Karolinska – ett av världens bästa lärosäten

När världens bästa universitet rankas faller europeiska lärosäten i årets undersökning – men Sverige och Skandinavien utgör ett undantag. Fem svenska universitet finns på topp 200-listan. Precis som tidigare år är det USA som dominerar när brittiska Times Higher Education rankar världens bästa universitet. Sju av lärosätena på årets topp 10-lista är amerikanska, med Kaliforniens tekniska institut ...
Läs mer