Pank ska lära niorna shoppa

Foto: Christina Blom

Laga trasiga skor eller köpa nya? Köpa koncertbiljetter eller stanna hemma? De här besluten får man ta när man spelar Pank, ett kortspel som ska skapa bättre konsumenter.

På Kåltorpsskolan i Göteborg spelar man kort på hemkunskapslektionerna. Samtidigt lär man sig att hantera pengar och klara sig med en begränsad budget, som man gör i verkligheten. Konsument Göteborg besöker skolor under hösten och presenterar kortspelet ”Pank” som de har skapat i samarbete med Göteborgsregionens centrum för upplevelsebaserat lärande.

–     Vi vill lära ungdomarna att spendera pengar utan att hamna i skulder, säger Maud Öhlund från Konsument Göteborg.

Leken går ut på att köpa och sälja, både för egna och lånade pengar. Man drar kort som beskriver olika situationer man kan hamna i och man måste ta beslut om hur mycket pengar man kan och vill spendera. Ju mer man konsumerar desto mer poäng får man men man får inte poäng om man tar lån.

–     Det känns helt overkligt att låtsas ha pengar och köpa saker, säger Jan Nilsen, 15 som går i nian på Kåltorpsskolan.

De flesta elever tyckte igår att situationerna man hamnar i är roliga och att deras hemkunskapslektion var roligare än vanligt.

–     Man lär sig att SMS lån är inget bra, säger Zebulohn Jägetoft, 15.


Fakta: Pank

Man spelar i grupper om fyra personer. Varje person drar ett kort med sin identitet och sitt saldo. Från ett hög på bordet drar man kort med olika situationer man kan hamna i. På bordet finns även en hög med pengar i form av kontanter och SMS lån. Tar man SMS lån så måste man betala tillbaka nästa gång det är ens tur.

Fråga SYV