Hitta balansen mellan skola och träning

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Daniella Busk pluggar och elitidrottar samtidigt och har ett fullspäckat veckoschema.  Här tipsar hon om hur du får tiden att räcka till under gymnasietiden.

Gymnasietiden är en av livets mest hektiska perioder, speciellt för Daniella Busk. Hon är rankad som Sveriges bästa sprinter i hennes ålder, och för att hålla sig på den höga nivån tränar hon 6 dagar i veckan och tävlar på helgerna. Samtidigt presterar hon toppresultat i gymnasiet. Hon hävdar att kraven kommer främst från henne själv.

-Jag har höga krav på mig själv i skolan och ofta känner jag att jag inte har tillräckligt tid att plugga så mycket som jag skulle vilja eftersom träning och tävlingar tar så mycket tid, säger Daniella.

Ett liv utan friidrott är inte aktuellt för Daniella, hon har tränat i 12 år och känner att hon vill satsa ordentligt för att se hur långt hon kan ta sig inom sin idrott. Hon menar att det blir ett sätt att leva och trots att får hon välja bort vissa saker som sena lördagskvällar och att hänga med kompisar så är det värt det.

-Många av mina kompisar är också idrottare, men det är klart att andra kompisar har svårt att förstå att jag inte kan vara med på grejer.

Hon är också övertygad om att allting handlar om vilja i grunden.

-Vill man hinna med allt så gör man det. Jag tror det är jätteviktigt att känna efter riktigt ordentligt innan man ger sig in i en sån här satsning. Man måste vilja till 100 %, annars kanske man tröttnar efter ett halvår, säger Daniella.

Daniellas tips för att få tiden att räcka till

1. Planera din tid
Allting handlar om att planera ordentligt. Börja alltid plugga i tid, aldrig dagen innan.

2. Koncentrera dig på en sak i taget
När du gör någonting, koncentrera dig på det och gör det effektivt. Gå sedan på nästa uppgift.

3. Var beredd på att satsa
Innan du ger dig in i en satsning liknande Daniellas är det viktigt att känna 100 % vilja. Vill man hinna med allt så går det.

Fråga SYV