09 jun 2015

Gymnasieprogram du inte visste fanns

Einar Kling Odencrants pluggar nycirkus på gymnasiet. Här är gymnasieprogrammen du inte visste fanns.

Einar Kling Odencrants, 18 år har gjort ett lite annorlunda gymnasieval och läser estetiskt program med inriktning nycirkus på S:t Botvids gymnasium. Det innebär cirkus på schemat 12 timmar i veckan och en grym kroppskontroll.

- Jag har alltid hållit på med estetiska ämnen som teater och bild och jag började med gymnastik som liten. Senare började jag jonglera. Min mamma är studie- och yrkesvägledare och hon visste att det fanns ett cirkusprogram. Det passade mig perfekt, säger Einar.

Einars disciplin heter ”Teeterboard” och är en form av gungbräda där man skickar upp varandra upp i luften för luftakrobatiska övningar. Cirkusprogrammet är fysiskt krävande men den som söker till programmet behöver inte ha hållit på med cirkus tidigare, det viktiga är att man har kroppsliga förutsättningar att ta emot rejäl, hård fysisk träning.

Det obligatoriska inträdesprov som tillsammans med grundskolebetygen avgör om man kommer in såg Einar mest som en rolig dag för att testa på. Under testdagen fick de prova olika discipliner och sätta upp en miniförställning.

Eftersom de flesta av Einars lärare är utländska så får eleverna prata mycket engelska på cirkuslektionerna. Det är också i utlandet som de flesta högskolorna inom cirkus finns.

- När jag går ut trean ska jag söka högre cirkusskolor i bl a Montréal i Kanada, men också Dans- och cirkushögskolan i Sverige, säger Einar.

Andra gymnasieutbildningar du inte visste fanns

Hästskötare inriktning trav, Travskolan Wången

Glasblåsning och förädling, Kosta Glascenter

Urmakeri, Liljaskolan

Etisk modedesign, Apelrydsskolan Båstad

Snöfordon, Åre gymnasieskola

Programmen är särskilda varianter av de nationella programmen eller riksrekryterande utbildningar som är godkända av Skolverket.

Hela listan på särskilda program.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 09 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt. För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan? – Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger I ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerte ...
Läs mer